USAs puddel - som vanlig

Ingress

Meninger

ET ØRLITE BJEFF men ellers logring med halen. Det er den norske regjeringens første reaksjon etter at Dagbladet lørdag avslørte at også Norge var blitt avlyttet av USAs nasjonale sikkerhetsbyrå, NSA. Erna Solberg slo fast at det ikke var akseptabelt at allierte land overvåker hverandre, men la til at hun ikke hadde kunnskap om at hun selv var blitt avlyttet.

MINST 35 LAND skal ha blitt overvåket av NSA, inkludert Israel, og reaksjonene fra mange nasjoner har vært sterke. EU har fordømt overvåkingen i kraftige ordelag, minst tre av unionens medlemsland, Tyskland, Frankrike og Spania, har kalt den amerikanske ambassadøren inn på teppet, og EU-parlamentet har vedtatt å innstille samtaler med USA om utveksling av finansdata. Denne uka reiser en delegasjon fra EU til USA for å få nærmere klarhet i hva som har skjedd. Det er blitt enda mer aktuelt etter at den tyske avisa Bild am Sonntag i går skrev at president og fredsprisvinner Barack Obama skal ha godkjent overvåkingen av Angela Merkel i 2010.

SELV OM DET ikke finns så mange detaljer om Norge, burde ikke UD nøle med å kalle USAs ambassadør i Oslo inn på teppet for å få en forklaring. Det ville også ha virket beroligende på den norske opinion om regjeringen gjorde det klart at den har som mål å skaffe seg mest mulig kunnskap om hva som har foregått og å gjøre dette til en prioritert sak.

NÅ LIGGER det nok litt symbolikk i EUs harde reaksjon fordi de fleste vet at USA kan fortsette med sine avlyttinger selv om de lover det motsatte. Dette kan imidlertid få konsekvenser for forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA og forsure forholdet mellom de allierte på hver side av Atlanterhavet. Uansett kan ikke en slik framferd aksepteres, heller ikke av Norge.

I DENNE SAKEN burde Norge ha gått sammen med EU fra første dag. Dessverre tror vi ikke at det skjer, ikke minst fordi dette ikke bare dreier seg om Solberg-regjeringen. Den norske reaksjonen føyer seg inn i et mønster, der vi her hjemme har vært vant til at amerikanerne stort sett er blitt tatt på med silkehansker i kontroversielle saker uansett hvilke regjeringer som har styrt landet. Norge har vært og vil sikkert også fortsette å være den snilleste gutten i NATO-klassen og den mest lydige eleven overfor vår storebror i Washington. Det er beklagelig og ikke minst foruroligende.