- USAs uvitenhet er hemmende

Nobel-svenske provoserer den amerikanske åndseliten.

(Dagbladet.no): Neste uke, sannsynligvis torsdag, skal det offentliggjøres hvem som får Nobelprisen i litteratur.

Men amerikanske forfattere kan se langt etter utmerkelsen i år, i hvert fall om man skal tro Svenska Akademiens faste sekretær og jurymedlem Horace Engdahl.

- Selvsagt er det mektig litteratur i alle store kulturer, men du kommer ikke fra det faktum at Europa fortsatt er den litterære verdens sentrum... ikke USA, uttaler Engdahl i et eksklusivt intervju med nyhetsbyrået AP.

Hemmende uvitenhet

Grunnen til at amerikanerne ikke er på samme høye nivå som europeerne, er ifølge Engdahl at de er «for sensitive for trender i sin egen massekultur», noe som sekretæren mener drar ned kvaliteten.

- USA er for isolert, for avsondret. De lar seg ikke like lett overføre og deltar ikke i den store litteraturdialogen. Deres uvitenhet er hemmende, forklarer Engdahl.

Det amerikanske litteraturmiljøet reagerer med vantro.

- Sett ham i kontakt med meg, så skal jeg sende ham en leseliste. En slik kommentar får meg til å tro at herr Engdahl har lest lite amerikansk litteratur utenfor mainstreamen og har et veldig snevert syn på hva som utgjør litteratur i vår tid, sier Harold Augenbraum, direktør for stiftelsen som administrerer prisen National Book Awards i USA.

PRIS TIL EUROPEER: Horace Engdahl gir Nobels litteraturpris til østerrikske Elfriede Jelinek i 2004. Foto: SCANPIX
PRIS TIL EUROPEER: Horace Engdahl gir Nobels litteraturpris til østerrikske Elfriede Jelinek i 2004. Foto: SCANPIX Vis mer

Også David Remnick, redaktør i The New Yorker, går hardt ut mot Engdahl.

- Man skulle tro at den faste sekretæren til et akademi som påberoper seg visdom, men historisk sett har oversett Proust, Joyce og Nabokov, for å nevne noen få ikke-Nobelvinnere, ville spare oss for kategoriske leksjoner.

- Hvis han hadde tittet nøyere på den amerikanske litteraturscenen, ville han sett vitaliteten i generasjonen til Roth, Updike og DeLillo og yngre forfattere, derav mange sønner og døtre av immigranter. Ingen av disse arme sjelene, gammel eller ung, virker ødelagt av Coca-Colas avskyelighet, sier Remnick.

Ni europeere på 13 år

Toni Morrison var den forrige amerikaneren som vant Nobelprisen i litteratur, i 1993.

Året etter vant Kenzaburo Oe fra Japan, men fra og med 1995 har ni europeere fått prisen, inkludert fjorårets vinner, britiske Doris Lessing. De fire ikke-europeerne som har vunnet - fra Tyrkia, Sør-Afrika, Kina og Trinidad - har alle hatt tette bånd til Europa.

I intervjuet hevder Engdahl at juryen fortsatt ikke har funnet en vinner og han vil heller ikke si noe om hvilke navn det står mellom.

Amerikanerne Joyce Carol Oates og Philip Roth har gjentatte ganger blitt trukket fram som mulige kandidater på den internasjonale ryktebørsen. Begge er på bookmakeren Ladbrokes\' liste i år, sammen med blant andre Haruki Murakami, Amos Oz, Claudio Magris og landsmannen Don DeLillo.

- USAs uvitenhet er hemmende

Offentliggjøringene starter mandag med prisen for medisin, deretter følger fysikk, kjemi, økonomi og den norskutdelte fredsprisen. Torsdag er en sannsynlig dag for litteraturprisen, men Svenska Akademien går vanligvis først ut med dato to dager før det skjer.