- Usedvanlig drøy kost

Ellers glimrende portrett av Breivik er nådeløst mot moren.

PSYKOLOGISERENDE: Borchgrevink framkaller en hardt skadet gutt som har utviklet sadistiske trekk og et driv mot selvdestruksjon, skriver vår anmelder. Foto: privat
PSYKOLOGISERENDE: Borchgrevink framkaller en hardt skadet gutt som har utviklet sadistiske trekk og et driv mot selvdestruksjon, skriver vår anmelder. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I strømmen av 22. juli-bøker har Aage Borchgrevinks varslede portrett av drapsmannen skapt store forventninger. Ikke bare på grunn av forfatterens mange meritter, men også fordi han selv er vestkantgutt med beslektet oppvekst. Og boka innfrir i stor grad.

Han har fått tak i stemor Tove, han har snakket med voksne fra øya og han har «egne» redningsmenn fra campingplassen - altså andre enn dem som allerede finnes i bokform. Han har også egne ofre og overlevende. Deres historier er for det meste kjent, men Borchgrevinks sikre språkføring løfter dem.

Psykologiserende Mer interessant er det at han har kommet innpå folk fra morderens oppvekst, fra taggemiljø og Tåsen-fester. Bokas sentrale arbeid er en intenst psykologiserende tolkning av drapsmannens liv, lest opp mot psykiatrirapporter og manifestet.

Borchgrevink framkaller en hardt skadet gutt som har utviklet sadistiske trekk og et driv mot selvdestruksjon.

Det gjøres poeng av at han forestiller seg å kastrere seg selv, for å bli «al-Qaidas evnukk». Det er grotesk og gripende, og dypt tragisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer