Usedvanlig uheldig lanseringsdato

Tragikomisk thriller.

BOK: Den engelske debutanten Chris Cleave var usedvanlig uheldig med lanseringsdatoen for sin thriller om et terrorangrep mot London. Den kom ut 11. juli i fjor - samme dag som bombene gikk av i T-banestasjonene og drepte flere titalls mennesker.

Arbeiderklassekvinne

Uansett er dette en skarp og tragikomisk roman, den minner ikke så lite om hva som kunne kommet fra pennen til en satiriker som Sue Townsend. Hovedpersonen er en arbeiderklassekvinne, gift med en politimann og bombeekspert, og mor til en gutt på fire. Både far og sønn er Arsenal-fans. En lørdag går de på kamp mens mor er hjemme og har seg med en nabo fra den fine siden av veien. Så går flere bomber av på stadion - mens hun ser det hele på tv.Det tar henne mange uker å komme seg noenlunde på fote igjen etter tragedien, og det er da hun begynner på dette lange brevet til Osama bin Laden: « Jeg har tenkt å fortelle deg om den tomheten som ble igjen da du tok fra meg sønnen min. Jeg har tenkt å skrive til deg så du kan betrakte det meningsløse livet mitt og forstå hva et guttebarn virkelig er ut fra formen på det tomrommet han etterlater seg».

Krydret med Sun-sitater

Chris Cleave benytter en spesiell skrivestil i «Kjære Osama», en slags frittflytende brevform befridd for kommaregler, og det fungerer aldeles utmerket (og det er også like utmerket oversatt). Han lar hovedpersonen sin krydre språket med overskrifter fra Englands største tabloid: «Jeg var det The Sun ville kalt ei UTRO FLOKSE», liksom for å understreke at hun er en enkel og manipulerbar kvinne av folket.Men hun er alt annet enn dum, og hun viser både tiltakslyst og pågangsmot i sin egen lille kamp mot terroren. Måten «Kjære Osama» utvikler seg på, er alt annet enn forutsigbar, dette er en fantasifull og annerledes thriller (og den egentlige thrillerfølelsen manifesterer seg da heller ikke før på slutten) som holder et like fast grep om både tragedie og komedie helt til siste side.