VELLYKKET Topp underholdning - selv for en halvgammel kritiker, mener Cathrine Krøger om fantasyserien om Percy Jackson, som nå er avsluttet. Her fra filmen «Lyntyven», som er basert på første bok i serien. Foto: FILMWEB
VELLYKKET Topp underholdning - selv for en halvgammel kritiker, mener Cathrine Krøger om fantasyserien om Percy Jackson, som nå er avsluttet. Her fra filmen «Lyntyven», som er basert på første bok i serien. Foto: FILMWEBVis mer

Usedvanlig vellykket avslutning på usedvanlig vellykket fantasyserie

Bravo, Rick Riordan!

ANMELDELSE: Jeg hadde aldri trodd jeg som halvgammel kritiker villet sittet oppslukt av en fantasy om en gresk tenåringshalvgud som gyver løs på et femti meter langt slangemonster på Manhatten.

Men sånn er det altså med Rick Riordans forbilledlige siste bind i en forbilledlige fantasyserie.  

Endelig oppgjør
«Den siste olympier» er femte bok i fortellingen om skoletaperen og dyslektikeren Percy Jackson, sønn av havguden Poseidon. Sammen med andre unge halvguder har han kjempet fatale kamper mot fryktinngydende monstre. Nå har det endelige oppgjøret kommet. Mot titanen Kronos, jordens hersker, som har paralleller til James Bonds erkefiende Specter.  

Riordan har klart å forene gresk mytologi med typisk tenåringsproblematikk og de mest fantastiske actionscener fra New Yorks gater.

Spådom
De unge halvgudene er alle forsømte barn av nokså selvopptatte guder. En spådom antyder at Percy vil måtte utkjempe en fatal kamp og muligens dø på sin sekstenårsdag. Med seg har han blant annet Athenes modige datter Annabeth, og Nico, dødsguden Hades sønn.  

Med skremmende aktualitet hjemsøkes USA av et fryktelig uvær. Kronos står bak. Han har planer om å ødelegge gudenes arnested Olympus, som nå ligger på Manhatten.

Mye humor
Det er mye humor i skildringen av de hevngjerrige, barnlige og sjalu, men også godhjertede greske gudene som endelig klarer å samle seg til et siste oppgjør. Godt språk er det også i disse veloversatte bøkene. Og en extremely american avslutning, der Oraklet i Delfi kommer med en ny spådom.

Usedvanlig vellykket avslutning på usedvanlig vellykket fantasyserie

Det tyder på at Riordan ikke har tenkt å gi seg med denne serien. Det håper jeg da heller ikke han vil.