Usensurert ektepar

VENEZIA (Dagbladet): - «Eyes Wide Shut» er ingen pornofilm, understreker Nicole Kidman og Tom Cruise. Stjerneparet åpnet Filmfestivalen i Venezia i går med den usensurerte utgaven av Stanley Kubricks kontroversielle film.

Sexorgie-scenene i «Eyes Wide Shut» ble for sterke for det amerikanske publikummet, men skal vises i hele Europa. Filmen vises utenfor konkurranse i Venezia, og får premiere i 30 norske byer den 17. september. Både Tom Cruise, Nicole Kidman, produsent Jan Harlan og Kubricks enke, Christiane Kubrick, var til stede under gallavisningen og Europa-premieren i Venezia.

Kler seg naken

- Jeg er glad for at vi kan vise dere denne versjonen, og ikke den amerikanske, digitalmanipulerte utgaven, sa Nicole Kidman på pressekonferansen onsdag.

Det var Kubrick selv som til slutt innså at han måtte moderere de mest eksplisitte scenene for å få filmen godkjent på ordinære visninger i USA. Klipping var umulig på grunn av kamerakjøringene, derfor valgte han å skjule deler av bildene med digitale effekter.

- Selv om det er sexscener i filmen, handler den ikke om sex. Oppstyret rundt disse scenene er blåst ut av proporsjoner, sier Kidman, som i «Eyes Wide Shut» går lenger enn de fleste kvinnelige Hollywood-skuespillere er villige til.

Kidman kler seg bokstavelig talt naken i åpningsscenen. Og deretter beretter filmen den mørke historien om ekteparet Alice og Bill Harford som utforsker sin seksualitet.

Stolte

Cruise og Kidman er stolte over å ha jobbet med legendariske Stanley Kubrick. Regissøren døde 70 år gammel, en uke etter at filmen var ferdigklippet.

- Det var øyeblikk da jeg tenkte for meg selv; «Oh my God, jeg jobber med Stanley Kubrick!» sier Cruise. - Når våre barnebarn ser tilbake på slutten av dette århundret, kan vi si at vi var der med Kubrick. Han hører med når filmhistorien skal skrives, helt der oppe med Fellini og Bergman, smiler skuespilleren.

Ryktene og historiene om innspillingen av «Eyes Wide Shut» har - sammen med filmselskapets sexy trailer - vært god forhåndsreklame for filmen. Men Cruise, Kidman og produsent Jan Harlan avviser bildet av Kubrick som en tyrannisk perfeksjonist.

- Det stemmer at vi måtte gjøre 60 tagninger, og faktisk mer enn det, et par ganger. Det kom an på scenene, og på «magien», som Stanley kalte det. Men stort sett klarte vi oss med 20 til 30 tagninger. Av og til var det nok med fem. Speilscenene (der Kidman og Cruise kjæler nakne foran speilet, red. anm.) var i boks etter fem tagninger, forteller Kidman.

- Hva skulle jeg gjøre? Der er jeg i studio, med Tom Cruise, Nicole Kidman og Stanley Kubrick. Skulle jeg be Kubrick om å få farten opp, utbryter Harlan. Cruise, Kidman og Kubrick improviserte fram de mest krevende scenene i filmen.

- Det var bare oss tre til stede. Vi oppholdt oss mye på badet og i soverommet, og prøvde oss fram, sier Kidman.

- Ja, Stanley, likte å se på oss... flirer ektemann Cruise.

Hollywood-stjernene legger ikke skjul på at de lærte et par ting om hverandre som ektepar i løpet av den intense innspillingen. Skuespillerne hadde problemer med å trekke grensen mellom privatliv og jobb.

- Det var tøft å være så åpne og ærlige mot hverandre. Og det var helt umulig å bare skru av knappen. Vi tok arbeidet med hjem, sier Kidman.

- Stanley ble veldig godt kjent med oss, ler hun.