Usensurert sex

Danske Lars von Triers film «Idiotene» kommer usensurert på norske kinoer, med erigerte peniser og mer til. - Filmen er ikke pornografi i alminnelig forstand, sier direktør Tom Løland i Statens Filmtilsyn.

«Idiotene» er en lettere absurd film om mennesker som leker mentalt tilbakestående - noe som blant annet ender opp i et gedigent massesamleie. Regissør von Trier har motsatt seg ethvert forsøk på å klippe vekk omstridte scener fra filmen, men godtar svartsladding.

Lettere absurd er også reaksjonen på filmtilsynets avgjørelse fra filmens produsent og von Triers partner, Peter Aalbæk Jensen:

- Vi er svært skuffet.

Ny versjon

Filmskaperne hadde nemlig regnet med at det sex-puritanske Norge fortsatt ikke ville godta nærbilder av «kjønnsorganer i aktivitet».

- Så vi laget en ny versjon av filmen, med fine svarte sladder over kjønnsorganene. Den er svært morsom, særlig når sladdene beveger seg opp og ned i takt med det de skal skjule. Vi hadde håpet å få vise denne versjonen i Norge, sier Aalbæk Jensen.

Dermed bygger han opp under inntrykket av at verken han eller von Trier tar «Idiotene» særlig alvorlig. «Filmen sier ingenting», sa von Trier til Dagbladet i Cannes, etter at enkelte forstå-seg-på-ere hadde tolket all verdens mening inn i den.

Provokasjon

Direktør Tom Løland i filmtilsynet tror også de omstridte sex-scenene bare er laget for å provosere.

- Men det er jo legitimt - og scenene er godt integrert i historien, sier Løland.

Sensurdirektøren ble historisk da han tidligere i år tillot noen sekunder med erigert penis i den franske filmen «Jesu Liv». Det er mer enn noen sekunder i «Idiotene», og Løland forventer debatt om avgjørelsen.

- Det sensasjonelle i vår avgjørelse er at vi tillater en film med gruppesex-scener, ikke selve scenen som vises, sier Løland.

«Idiotene» har premiere - for publikum over 18 år - i Oslo, Bergen og Trondheim den 14. august.

- Norge blir et kjedeligere land, sier Aalbæk Jensen, som gleder seg til å vise den sladdede versjonen i USA og Japan.

ERIGERTLars vin Triers «Idiotene» vises usensurert i Norge