Usentimentale glimt inn i en femtitallsbarndom

Skrevet med vidd.

HUMORIST: H.C. Hanssen er kjent fra Dagbladet og NRK som en skribent egnet til å lokke fram latteren. Hans første roman følger i samme spor. Foto: Tom E. Østhuus.
HUMORIST: H.C. Hanssen er kjent fra Dagbladet og NRK som en skribent egnet til å lokke fram latteren. Hans første roman følger i samme spor. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Jeg levde mine barneår på en grønnmalt jernbanestasjon der Sørlandsbanen gjør en sving rundt vannet og begynner å gå nedover mot byen ... Å se på toget var den eneste underholdningen vi kjente til, og for meg som bodde på jernbanestasjonen var det ikke rare avvekslingen.»

Knapt og vittigSitatet er hentet fra den lille erindringsboka til Halvard C. Hanssen: Journalist, forfatter og radiokåsør kjent under signaturen H.C. Han er født i 1947 og i «Plankeneger» gir han i kapittelvise glimt av sin femtitallsbarndom. Det er usentimentalt, stramt, knapt og vittig.

«Få generasjoner har vokst opp med mindre underholdning, og alt som smaker av moro ble for sikkerhets skyld innledet med andakt,» heter det et sted. Vi får høre om vekkelsespredikanter som var den tidas popstjerner. Og om Kristian som ble døpt i tjernet til salmen «Skal vi møtes hist ved floden». Han forsvant og dukket opp på den andre siden med vitnesbyrdet: «Jeg så den hellige ånd. Han var skinnende gul som ei sol.»

Proff skribentDet gode med en proff skribent som Hanssen er hans evne til å si mye ved knappe formuleringer. Det var noe med alle, skriver han. Og gir oss tidstypiske småportretter. Av Knut som ikke klarte å gjøre kona gravid, og ble så sjalu at han røsket opp hele inventaret i huset på jakt etter den elskeren som ikke fantes. Av jenta fra Vassenden som snakket fint etter tre uker som hushjelp i Oslo — og som måtte ha toalettpapir da hun kom hjem. Avispapiret var ikke lenger godt nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer