Usentimentalt om fedreløse sønner

Stilrent og humoristisk om strenge bestemødre, gale mødre og fedreløse sønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med sin debutroman «I skyggen av Qassioun», lar Abrahamsen også her et barn fortelle - en innfallsvinkel hun har et usedvanlig godt grep om.

Men der vi i forrige roman fikk innblikk i syrisk hverdag, befinner vi oss nå utenfor Arendal (Tromøya?) noen tiår tilbake, der Dato og Trym bor hos sin gudelige bestemor, en bestefar som er svært glad i en drink, og en grandonkel som aldri kommer seg av gårde. Halvbrødrene har aldri sett sine fedre, moren er innlagt på psykiatrisk, ertet blir de, og savnet av moren er en slags rød tråd her - spesielt for følsomme Trym, stor og blek (til tross for at faren er neger), ekspert i å bake og sosialt utafor.

Likevel er ikke dette en begredelig oppvekstroman om to fedreløse og hundsete gutter. Tvert om er den full av humor, med et utall selsomme skjebner, som den nederlandske jøden Piet, som drikker Bols og har underlige dyreblader, og den østerrikske bakeren som faller om blant delikatessene.

Framfor alt skapes humoren i fortellervinkelen; vi ser med barnet Datos barnlige og lystige sinn, der han likefram skildrer sin hverdag: «uskyldige» gutteleker der de morer seg med å holde hverandres hode i do, badstu med bestemor der han nesten kreperer av varme, Trym som forsøker å henge seg i kjelleren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer