Svein Gunnar Mæland (34) ble lagt i jern etter en klage fra politikvinne. Fra v. Svein Gunnar Mæland (34). svigerfar Torfinn Straume (52), samboer Tonje Straume (26) og svigermor Aud Straume (51) Foto: Torbjørn Berg
Svein Gunnar Mæland (34) ble lagt i jern etter en klage fra politikvinne. Fra v. Svein Gunnar Mæland (34). svigerfar Torfinn Straume (52), samboer Tonje Straume (26) og svigermor Aud Straume (51) Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Useriøs politikritikk

Kombinasjonen av latterliggjøring og kritikk av politiet i Dagbladets dekning er sterkt beklagelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Presseskikk: Dagbladets omtale 27. september og 20. oktober av en tidligere politiaksjon i Bø i Telemark krever kommentar. Journalistisk er sakene tendensiøse og ensidige. Politisk er uttalelsene til justiskomitémedlem Hans Frode Asmyhr (Frp) oppsiktsvekkende.

Politiet i Telemark gjennomførte 9. august 2009 en væpnet politiaksjon. Personen det ble aksjonert mot anmeldte deretter en rekke politiansatte til Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten henla saken i april 2011 som «intet straffbart forhold anses bevist». Riksadvokaten opprettholdt henleggelsen i juli 2011. I dagligtale betyr det full frifinnelse.

Siden aksjonen har politiet vært grundig kritisert i mediene. Det må vi stort sett tåle, selv om vi ikke er enige.

Av medienes mange vinklinger opplever vi Dagbladets som den mest useriøse.

Det er uvesentlig at Dagbladet bommer på årstida. Det tabloide fokuset på politihelikopteret er viktigere. Tittelen 27. september var «Helikopter mot lekegevær». Undertittelen «Kom i helikopter» sto lenger nede. Inntrykket er at politiet ble fløyet inn i «stridsmodus».

<strong>SKJEDDE IKKE NOE ULOVLIG:</strong> «Selv om Riksadvokaten har slått fast at det ikke er skjedd noe ulovlig, bruker Asmyhr karakteristikker som «maktmisbruk» og «politivold» om den påfølgende politiaksjonen,» skriver artikkelforfatterne. En av dem er Anne Rygh Pedersen, politimester i Telemark.
SKJEDDE IKKE NOE ULOVLIG: «Selv om Riksadvokaten har slått fast at det ikke er skjedd noe ulovlig, bruker Asmyhr karakteristikker som «maktmisbruk» og «politivold» om den påfølgende politiaksjonen,» skriver artikkelforfatterne. En av dem er Anne Rygh Pedersen, politimester i Telemark. Vis mer

Det er korrekt at politihelikopteret ble varslet og var tilgjengelig. I en mulig skarp situasjon ville det vært en uvurderlig ressurs. Poenget er at helikopteret aldri var på stedet. Det er det ikke lett å forstå i Dagbladet.

Stortingsrepresentant Asmyhr «finner det svært merkelig at ingen i ettertid er blitt stilt til ansvar for at en politikvinne kunne beordre væpnet aksjon mot en nabo hun var i konflikt med».

Den aktuelle politikvinnen har ikke beordret noen væpnet aksjon. Det er det bare politimesteren som kan gjøre. Kvinnen meldte fra til politiet som privatperson. Riksadvokaten konkluderte med at det ikke er noe grunnlag for å rette kritikk mot kvinnen for at hun ringte politiet slik hun oppfattet situasjonen.

Selv om Riksadvokaten har slått fast at det ikke er skjedd noe ulovlig, bruker Asmyhr karakteristikker som «maktmisbruk» og «politivold» om den påfølgende politiaksjonen. Det er foruroligende at en stortingsrepresentant uttrykker så lav tillit til de samfunnsinstitusjonene som er satt til å forvalte lovene her i landet.

Kombinasjonen av latterliggjøring og kritikk av politiet i Dagbladets dekning er sterkt beklagelig. Så får PFU vurdere om det var god presseskikk at politiet ikke fikk anledning til å imøtegå da sakene sto på trykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer