- Useriøst advokatjippo

- Useriøst advokatjippo! Det mener forlagssjef Anders Heger etter at advokat Per Danielsen tirsdag tok ut stevning mot Cappelens Forlag og Åsne Seierstad etter «Bokhandleren i Kabul».

Heger var meget knapp og irritert da NTB tirsdag ba om en kommentar etter pressekonferansen der Danielsen gjorde det kjent at han på vegne av bokhandlerens andre kone, Suraia Rais, tok ut stevning for krenkelse av privatlivets fred, med krav om oppreisning og erstatning.

- Dette minner mer om et pressejippo for å promotere Per Danielsen på bekostning av hans klienter. Jeg syns det er trist på familien Rais’ vegne. Mer har jeg ikke å si, sier Heger.

Han vil heller ikke si om han har hatt kontakt med Åsne Seierstad etter at stevningen ble kunngjort av Danielsen på en pressekonferanse der også Suraia Rais var til stede. Seierstad selv responderte bare med en automatisk telefonsvarer.

Suraia selv var taus under orienteringen. Hun kunne ikke si noe fordi hun bare snakker sitt morsmål.

Kritisert

Shah Mohammad Rais har kritisert forfatter Åsne Seierstad for boka «Bokhandleren i Kabul» som Seierstad skrev mens hun besøkte og observerte familien i den afghanske hovedstaden.

Boken ble utgitt i 2002, og Rais har varslet søksmål mot den norske forfatteren etter at det ikke ble oppnådd forlik i saken.

FRA PRESSEKONFERANSEN: Den andre kona til bokhandler Shah Muhammad Rais, Suraia Rais, tok tirsdag ut stevning mot Åsne Seierstad og Cappelens Forlag. Her sammen med sin advokat, Per Danielsen. Foto: SCANPIX
FRA PRESSEKONFERANSEN: Den andre kona til bokhandler Shah Muhammad Rais, Suraia Rais, tok tirsdag ut stevning mot Åsne Seierstad og Cappelens Forlag. Her sammen med sin advokat, Per Danielsen. Foto: SCANPIX Vis mer

- I stevningen påvises at Seierstads skriverier har påført familien Rais stor skade og drevet flere familiemedlemmer i landflyktighet. Det påvises også faktafeil, selvmotsigelser og et kvinneundertrykkende og nedlatende syn fra forfatterens side, sier familiens advokat Per Danielsen.

Får ikke visum

Rais selv får ikke visum til Norge. Bokhandlerens andre kone, Suraia Rais, er det eneste familiemedlemmet som får lov å oppholde seg i landet. Derfor har hun fått overdratt kravene fra de andre familiemedlemmene.

Stevningen er på 21 sider, og ifølge Danielsen dokumenteres for første gang ganske detaljert det rettslige og faktiske grunnlaget for det lenge varslede søksmålet.

- Vi vil at afghansk rett skal brukes av norsk domstol, og at den norske domstolen skal utmåle erstatning for all skade i alle land der boken er solgt, sier Danielsen.

«Gedigen krenkelse» 

Til NTB sier Danielsen om grunnlaget for stevningen at boken er en «gedigen krenkelse av privatlivets fred».

- Hele boken er gjennomsyret av krenkelser, og familien vil gjerne ha oppreisning og tilkjent oppreisningserstatning for tort og svie på grunn av det familien er påført av skader, sier Danielsen.

Han vil føre saken basert på afghansk rett, og vil i henhold til denne kreve erstattet 100 prosent av det forfatteren Åsne Seierstad har tjent på utgivelsen både her i Norge og ellers i verden.

- Useriøst advokatjippo

20-25 millioner

- Jeg vet ikke hvor mye det kan dreie seg om. Men ut fra intervjuer med forfatteren selv kan det dreie seg om 20-25 millioner kroner. Vi vil også kreve oppreisningserstatning etter rettens skjønn, sier Danielsen.

Han sier at saken er prinsipielt viktig fordi den er unik i sitt slag, slik den fremstår med sitt internasjonale tilsnitt og som en konflikt mellom forskjellige kultursyn, der en vestlig orientert forfatter har tråkket ned en familie i et fattig land uten å forstå eller klart nok tenke igjennom det hun har gjort. Og det har skjedd for å tjene penger på boksalg, mener Danielsen.

Advokat Per Danielsen regner med at saken tidligst kan komme opp for retten til høsten.

(NTB)

FØRER SAKEN: Suraia Rais er den eneste i familien som får oppholde seg i Norge, derfor har hun overdratt kravene til seg fra de andre familiemedlemmene.
BLIR STEVNET: Åsne Seierstad og Cappelens Anders Heger.