Useriøst om likelønn og likestilling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LØNN OG KJØNN: Den rødgrønne regjeringen ønsker ikke at urettferdige forskjeller mellom ulike yrkesgrupper opprettholdes, og for å bøte på denne urettferdigheten har regjeringen nå foreslått å likestille tredelt turnus med helkontinuerlig skift.

Det er nå vedtatt og det må de som skal forhandle på vegne av staten ta inn over seg. Det er derfor uakseptabelt at viseadministrerende direktør Anne Karin Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter, som blant annet har ansvar for arbeidsmiljø og for å sørge for at sykehusene er attraktive arbeidsplasser, velger å motarbeide regjeringen.

Hennes bidrag til økt rekruttering er tydeligvis fortsatt diskriminering av kvinneyrkene. Det ser ikke ut til å falt henne inn at mangel på likestilling og høyt sjukefravær kan ha noe med både hvordan arbeidet blir verdsatt, mangel på likebehandling og en altfor stor arbeidsbelastning for mange. Kanskje hun skulle spørre seg hvorfor så mange velger å forlate disse yrkene eller blir syke og uføretrygdet. Det å bli verdsatt og å slippe å måtte jobbe helsa av seg er viktig for rekruttering til yrkene, og for å få de ansatte til å ønske å bli i dem.

Når Bratten ikke erkjenner dette og tydeligvis ikke har forstått at likelønn handler om hvordan kvinnedominerte yrker verdsettes, og dermed velger å motarbeide regjeringens politikk når det gjelder å likebehandle arbeidstakere i kvinne- og mannsdominerte yrker – bør hun ta konsekvensen av sitt syn og heller finne seg noe annet å gjøre. Skal vi oppnå våre mål om helse og likestilling, er det tydelig at sykehusene må inn i en forvaltningsmodell, slik at vi kan styre arbeidsgiverpolitikken direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer