STORE NAVN: En rekke kjente profiler har ledet Nobelkonserten. Jada og Will Smith ledet konserten i 2009, der også barna Jaden Christopher og Willow Camille var med å åpne konserten. Barack Obama fikk fredsprisen det året. 
Foto: Eirik Helland Urke
STORE NAVN: En rekke kjente profiler har ledet Nobelkonserten. Jada og Will Smith ledet konserten i 2009, der også barna Jaden Christopher og Willow Camille var med å åpne konserten. Barack Obama fikk fredsprisen det året. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Usikker framtid for Nobelkonserten

Sliter med økonomien.

(Dagbladet): Norges mest prestisjetunge konsert går en usikker framtid i møte. Konserten der nobelprisvinneren er den store stjernen på festen, sliter med økonomien.

Nobel-siden har nå valgt å avslutte samarbeidet med IMG, det internasjonale selskapet som i mange år har hatt hovedansvaret for å sikre sponsoravtaler og distribusjon av konserten.

- Vi har etter en helhetsvurdering valgt å avbryte samarbeid med IMG, som bunner i at de har hatt problemer med å sikre konserten i år. Det var vanskelig for dem i fjor, og har vist seg enda vanskeligere i år. Vi har derfor valgt å gå videre uten IMG i den videre planleggingen av konserten, sier direktør for Nobelinstituttet, Olav Njølstad til Dagbladet.

Sliter økonomisk Det begynte forsiktig for 20 år siden: Oslo Spektrum i 1994 med Erik Bye som programleder. Den gang var Sinead O'Connor den eneste internasjonale stjernen som opptrådte for prisvinnerne Yitzhak Rabin og Shimon Peres.

De siste femten åra har det utviklet seg voldsomt med stjerner som Diana Ross, Scarlett Johansson, Will Smith, Oprah Winfrey, Tom Cruise, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Anthony Hopkins, Meryl Streep og Helen Mirren - for å nevne noen.

- I mange år gikk konserten med overskudd, men de siste årene har det handlet om å få den i balanse. Kampen om sponsormidler har blitt vanskeligere og det er mye på kostandssiden som har gått jevnt og trutt oppover. I år, som i fjor har IMG slitt med å få tak i sponsorer, sier Njølstad.

Han legger til at han ikke frykter for framtiden til konserten, og at de allerede er i dialog med nye interessante samarbeidspartnere- både nasjonale og internasjonale.

I FJOR: Fjorårets nobelkonsert hedret Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai som prisvinnere. Queen Latifah ledet konserten. Foto: Stella Pictures
I FJOR: Fjorårets nobelkonsert hedret Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai som prisvinnere. Queen Latifah ledet konserten. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Konserten er ved et veiskille, vi er ganske sikre på at det lar seg best for oss å gjøre dette alene, sier han og fortsetter:

- IMG har ikke vært i stand til å sikre konserten økonomisk. Verken i fjor eller i år, og da har vi sett oss nødt til å ta noen grep for å få en mer bærekraftig økonomi rundt konserten som skaper forutsigbarhet.

Opptrer gratis For tidligere direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad toppet det seg i 2004 da vertskapet var ingen ringere enn talkshowdronninga Oprah Winfrey og Hollywood-stjerna Tom Cruise.

- Hun er den verten som har imponert meg mest, har han tidligere sagt til Dagbladet.

Ifølge Lundestad har de fleste verdensstjernene de har kontaktet gjennom årenes løp, ønsket å bidra.

Ifølge ham og Njølstad opptrer alle vederlagsfritt. Nobelinstituttet dekker reise og opphold.

- Det kan være betydelig nok, men ikke alle bryr seg om å få dekket sine utgifter, sa Lundestad da han var direktør i 2013.

Han gikk av som direktør for Nobelinstituttet i fjor. I etterkant tok han et kraftig oppgjør med Thorbjørn Jagland som ble vraket som leder av Nobelkomiteen tidligere i år.

I hardt vær Konserten og instituttet har mottatt massiv kritikk for kjedelig program og uinteressante artister. Seneste i fjor fikk arrangørene kritikk for å ha for få spennende navn på plakaten, og for å ha kun ett norsk bidrag på scenen.

ØYEBLIKKET VI ALDRI GLEMMER: Det ble heftig på VIP-området i 2009 da Wyclef Jean fikk fart på hoftene til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Eirik Helland Urke
ØYEBLIKKET VI ALDRI GLEMMER: Det ble heftig på VIP-området i 2009 da Wyclef Jean fikk fart på hoftene til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Ellers var det altså utelukkende internasjonale navn på plakaten som hyllet prisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay.

Det er blitt forventet at en slikt arrangement skal huse de største artistene, både nasjonalt og internasjonalt.

Seertallene har falt drastisk de senere årene. Da konserten ble arrangert i desember i fjor

Høyest var de ifølge NRK i 2009, da Barack Obama fikk prisen.

Direktør for Nobelinstituttet, Olav Njølstad, sier til Dagbladet at de fortsatt vil ha stort fokus på å hente inn store profiler til konserten både internasjonalt og nasjonalt.

- Vil seerne merke noen forskjell fra i fjor til år?

I 2013:  I 2013 ble Nobelkonserten ledet av skuespillerne Claire Danes og Aaron Eckhart. Foto: NTB/Scanpix
I 2013: I 2013 ble Nobelkonserten ledet av skuespillerne Claire Danes og Aaron Eckhart. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Det kan jeg ikke si noe om på dette tidspunktet.

- Har dere et ønske om at konserten vil fortsette å ha en stjerneprofil slik vi har sett de siste femten årene?

- Ja, det vil jeg absolutt tro vil vedvare, sier Njølstad. Men vi er samtidig opptatt av å fornye og videreutvikle konserten, og dette vil publikum få merke i årene som kommer.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra IMG.