Usikker framtid for Yahoo

Deal or no deal?

(Dagbladet.no): I helga ble det klart at Microsoft trekker sitt multi-milliardbud på Yahoo. Til tross for hektiske forhandlingsrunder der Microsoft-sjef Steve Ballmer høynet budet med fem milliarder dollar, takket Yahoo-sjefene Jerry Yang og David Filo fremdeles nei.

Etter et siste, lite fruktbart møte mellom lederene i det to selskapene på flyplassen i Seattle, sendte Steve Ballmer natt til søndag norsk tid et brev til Yang der han offisielt trakk Microsofts bud.

For mange Yahoo-ansatte var det nok en god nyhet at det «halvveis fiendtlige» oppkjøpsforsøket strandet. Enda flere vil nok si seg enige med Google-direktøren som hevdet at internett ville blitt et fattigere sted dersom Yahoo var blitt slukt av Microsoft.

Men samtidig havner Yahoo nå i en kinkig situasjon. Og det er nettopp Google som sitter i en nøkkelposisjon i forhold til selskapets framtid. Et av alternativene til et Microsoft-oppkjøp var nemlig en samarbeidsavtale mellom Google og Yahoo om annonsesalg.

EN AVTALE der annonsesalget ble satt bort til Google, ville ifølge eksperter på slikt frigjort en kontantstrøm på en milliard dollar eller mer i Yahoo, som selskapet kunne brukt til viderteutvikling av produkter og tjenester. Det ville gitt Yahoo sårt tiltrengt handlefrihet - nær sagt det motsatte av hva et Microsoft-oppkjøp ville medført.

Men det viktigste argumentet for en slik avtale, sett fra Googles ståsted, var å blokkere Microsoft-oppkjøpet og dermed hindre Steve Ballmer og kompani i å bruke Yahoo til å svekke Googles dominans i det lukrative markedet for søkeordsannonsering.

Nå er Microsoft-trusselen ikke lenger reell, og Yahoo har mistet sitt viktigste forhandlingskort. Dermed er det et åpent spørsmål om Google vil ønske å utsette seg for det antitrust-søkelyset en Yahoo-avtale høyst sannsynlig vil medføre.

Det betyr at Yahoos framtid er usikker. Ikke i den forstand at selskapet vakler, men det er usikkert hvor selskapet skal videre - og med hvilke eventuelle alliansepartnere.

HVA NÅ, YAHOO? Etter at Microsoft trakk budet spekuleres det nå i om også en mulig avtale med Google faller bort. Det vil merkes på Yahoo-aksjen når Nasdaq-børsen åpner i USA, tror analytikere. Foto: SCANPIX
HVA NÅ, YAHOO? Etter at Microsoft trakk budet spekuleres det nå i om også en mulig avtale med Google faller bort. Det vil merkes på Yahoo-aksjen når Nasdaq-børsen åpner i USA, tror analytikere. Foto: SCANPIX Vis mer

Usikkerheten vil medføre bank på Nasdaq-børsen når markedet åpner i USA senere i dag norsk tid, tror blant andre Techcrunch. Den vanligvis svært velinformerte teknologibloggen til Mike Arrington er blant flere som stiller spørsmålstegn ved om det nå blir noen Google-Yahoo-avtale.

På Yahoos egen finanstjeneste kan du se at aksjen er ned mer enn 20 prosent siden siste handel fredag.

MEN YAHOO-SJEF Jerry Yang er forskriftsmessig optimistisk. I et blogginnlegg fokuserer han på ferske produktlanseringer og åpne framtidsmuligheter.

Men ikke alle deler Yangs oppfatning av hvor lyse utsiktene er, for et selskap som har vært blant de ledende i nettindustrien helt siden den første webrevolusjonen midt på 1990-tallet.

Mye vann er rent i havet siden jeg intervjuet de to Stanford-studentene Jerry Yang og David Filo i 1995. Da hadde Yahoos nettkatalog nettopp passert 100.000 indekserte websider - et astronomisk tall den gangen - og de to gründerne vurderte om de skulle legge studiene på hylla for godt.

Det var dengang det var enkelt å være Yahoo-sjef.

Usikker framtid for Yahoo