Usikker framtid

Ingen kan fortelle meg hvor mye eller lite penger jeg kommer til å ha om tre måneder.

REFORM: Finansminister Siv Jensen skal legge fram uførereformen i statsbudsjettet i dag. Reformen ble vedtatt i 2012.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
REFORM: Finansminister Siv Jensen skal legge fram uførereformen i statsbudsjettet i dag. Reformen ble vedtatt i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Fra nyttår blir det nye regler for uførepensjon - eller uføretrygd, som det fra da av skal hete. Uføretrygden skal da beskattes som arbeidsinntekt.

For å kompensere for dette skal brutto-trygden økes. Men hvor mye? Hva blir netto utbetaling fra nyttår?

Jeg har ringt NAV, Statens Pensjonskasse og skattekontoret i håp om å få svar, slik at jeg kan være forberedt. Dessverre, de visste ikke, de ventet på nye retningslinjer. Alle uføre vil få et brev i november.

Jeg frykter at mange av oss uføre vil få mindre utbetalt enn det vi har i dag. Jeg frykter at myndighetene ser sitt snitt til å ta fra oss noen kroner nå når de kan skylde på reformen.

Det skal visstnok komme en overgangsordning på tre år for dem som taper mest. Noen vil altså tape. Hvem da?

Det føles ganske utrygt å ikke vite hva man får utbetalt hver måned fra nyttår, såpass kort tid i forveien. Når brevene fra NAV og Statens Pensjonskasse kommer i november, er det heller ikke sikkert at vi får vite noe om skatten.

Politikerne sier at hovedhensikten med å legge om uføretrygden er at det skal bli lettere å kombinere arbeid og trygd, og at uføre skal oppmuntres til å jobbe. Det er jo fint, men jeg skjønner ikke hva skatten har å gjøre med dette.

Jeg har hatt en liten jobb ved siden av trygden, og på den lille ekstra inntekten var det like lav skatt som på trygden. Når skatteoppgjøret kom, fikk jeg litt penger tilbake, så prosenten på skattekortet var vel greit regnet ut.

Nå blir det annerledes. Jeg kan håpe på å få samme trygdeutbetaling som tidligere, men vet det ikke. Når det gjelder den lille arbeidsinntekten, vil jeg tape penger fordi skatten øker uten at lønnen øker.

Jeg vil tro at tilsvarende gjelder for andre uføre med en liten jobb. Er det slik politikerne vil oppmuntre oss til å jobbe - ved å redusere netto arbeidsinntekt? Jeg skjønner ikke logikken.

Det er positivt at politikerne vil oppmuntre uføre til å jobbe. Noen av oss klarer å jobbe litt, og jeg har tro på at så sant man klarer det, vil en liten jobb være positivt for helsen og selvfølelsen. Og det er fint å kunne bidra litt til fellesskapet.

Vi må imidlertid ikke glemme at mange uføre er for syke til å klare selv en liten jobb. Man er ikke ufør uten grunn. Ellers er dessverre mange arbeidsgivere skeptiske til å ansette uføre.

Mange uføre ønsker en liten jobb, men kommer ikke til på arbeidsmarkedet. Så det er faktisk temmelig viktig at man kan leve av uføretrygden uten å ha arbeidsinntekt ved siden av.

Inntil nå har uføre kunnet tjene 1 G (ca. 80000 kr) i året ved siden av uføretrygden, uten at trygden blir redusert. Dette blir fra nyttår redusert til 0,4 G (ca. 30 000 kr) i året. Det stemmer dårlig med intensjonen om at uføre skal oppmuntres til å jobbe.

Alle uføre har lavere inntekt enn vi hadde mens vi jobbet. Vi er dårligere stilt enn friske mennesker som er i jobb. Derfor bør ikke politikerne ta fra oss noe som helst.

Jeg vil til slutt minne om at vi som har jobbet i det offentlige, faktisk har betalt for pensjonene våre selv, ved månedlig trekk i lønnen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.