Usikkert framover

Ingress

Meninger

Synkende oljepris spredte uro i finansmiljøene i slutten av forrige uke. Oljeprisen som på sitt «beste» har vært over 120 dollar fatet, lå torsdag og fredag på rundt 92- 93 dollar. Det utløste torsdag det største fallet på Oslo Børs på en enkeltdag på over to år, ifølge Aftenposten. Lavere oljepris fører gjerne til reduserte oljeinvesteringer. Norske analysemiljøer har alt anslått en nedgang i investeringene og beregnet mulige virkninger for fastlandsøkonomien.

I trontalen som kongen leste opp på vegne av regjeringen under åpningen av Stortingets 159. sesjon torsdag, heter det: «Oljeaktiviteten vil ikke lenger være motoren for vår økonomiske vekst.» Erkjennelsen har altså ligget inne når regjeringen har sluttført forslaget til statsbudsjett for neste år. Det legges fram onsdag.
Sentralbanksjef Øystein Olsen har også ytret seg om prisfallet, nemlig at dersom oljeprisen fortsetter å falle, vil den til slutt komme til et punkt der man må revurdere anslagene for framtidige oljeinvesteringer.

Dagens Næringsliv varslet fredag at Statoil vil kutte 500 offshoreansatte. I Stavanger-området skjelver folk i frykt for mulig fall i boligprisene, som vil være en logisk følge av lavere aktivitet. Arbeidsledigheten som har ligget stabilt på 3,5 prosent de siste åra, kan komme til å stige. Det vil svekke statens inntekter og øke dens utgifter. Altså: oljeprisen er viktig for vekstevnen i norsk økonomi.

Sprer det seg da en panikk i de mest innsiktsfulle miljøene? Ihvertfall ikke uttalt. Direktør i Norsk olje og gass, Erling Kvadsheim, er ifølge Aftenposten ganske rolig. Han viser til at vi er på vei fra et usedvanlig høyt investeringsnivå til et høyt nivå. Men med oljeselskaper og leverandørbedrifter som medlemmer i organisasjonen, er det i hans interesse å unngå uro. Det er også i vår interesse. Lite er så bortkastet som unødvendige bekymringer. Derimot er det viktig å ta høyde for at oljeprisen ikke nødvendigvis blir på et svimlende nivå når etterspørselen i Asia er svakere enn ventet og når Saudi-Arabia likevel øker produksjonen.

Uroen blant økonomer er en god illustrasjon på hvor avhengig norsk økonomi er av oljeprisen. Er den høy og på vei opp, påvirker den investeringslysten og dermed aktiviteten i industrien. Er den på vei ned, holder vi alle pusten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.