Uskyldig affære

En bebudet skandaleroman som lover langt mer enn den holder.

BOK: Da Tique-redaktør Kristin Ma Berg i et intervju til Dagbladet i sommer avslørte at hun hadde skrevet en nøkkelroman fra blad- og motemiljøet, lovet hun rikelige mengder sex, utroskap, intriger, løgn, anoreksi, dop – og dobbeltmoral. Coveret på debuten følger opp de pikante lovnadene. For dem som vil sjokkeres er innholdet i «Face it» skuffende lesning.

Kristin Ma Berg var redaktør for Det nye i 15 år. Den fiktive utgaven av jentebladet har fått navnet Face it. Boka åpner idet sjefredaktør Maja Sivlestad nekter å godta kåringen av Årets Modell, fordi vinneren er radmager inntil det sykelige. Dette i likhet med forfatteren selv, som gjorde det samme under den «virkelige» kåringen i 2005. I romanen fortelles det om en motebransje der jenter lever på vann og salatblad, og dør av underernæring. Og om Majas heroiske forsøk på å stoppe en fotoreportasje av bransjens hotteste radmagre fotomodell.

Barberte kjønnsorganer

Handlingen i boka følger produksjonen av ett nummer av bladet. En annen fanesak for Maja er en reportasje om hvor moderne det har blitt å barbere seg nedentil. Denne er rikelig utstyrt med fotografier av kvinnelige kjønnsorgan. Her kjemper Maja den motsatte kamp, for å få reportasjen på trykk, i ytringsfrihetens navn (en godbit for Dag Solstad). En av Majas argeste motstandere er bladets nyansatte etikkredaktør, en «skaplesbe» som skal vise seg farlig på mange måter.

Voldtekt

Ellers hører vi om fallende annonseinntekter, presset økonomi og voodookurs ute av kontroll. Utover i boka blir de interne stridighetene forskjøvet til fordel for litt for lange skildringer av de ulike personenes barndom og privatliv. Et sentralt plott er en kriminalgåte der en medarbeider blir kidnappet og voldtatt.

Skuffende

Ma Berg skriver helt grei underholdning i en debutroman med driv nok, men med en amatørmessig fortellervinkling, som gjør at boka flyter ut. Det er mulig mange av portrettene og episodene er så nær virkeligheten at de sjokkerer eller morer bransjen. Men for oss utenforstående er dette en helt uskyldig affære. Med skuffende små mengder både dop og sex.

.