Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uskyldig og sentimentalt

Underholdende og kanskje litt sentimentalt om livet etter døden.

BOK: Tenk deg at livet etter døden likevel er noe mer enn et ingenting eller en skjærsild. At det består av «fine» menneskemøter som viser at livet ditt likevel hadde en mening. Denne lett banale ønsketenkingen har amerikaneren Mitch Albom lekt seg med i boka om gamle, gretne Eddie. Eddie jobber som vedlikeholdsmann på et tivoli og mister livet da han prøver å redde ei lita jente. Handlingen foregår etter Eddies død, der han møter mennesker han ikke fikk snakket ut med i levende live.

Det er godt gjort å pakke inn en så vidt banal idé i en fortelling som fungerer så godt. Eller snarere en rekke småfortellinger og skjebner, som alle er forbundet med Eddies litt stusslige liv: Hans tyranniske far, hans elskede kone som aldri fikk det barnet hun ønsket seg, kapteinen som reddet livet hans under krigen. Men også perifere mennesker hvis skjebne Eddie helt uvitende kom til å styre, slik livet består av sammenhenger vi ikke har oversikt over.

Akkurat landskapsbeskrivelsene kunne Albom kanskje spart seg for. Her er fargefloder og eksplosive fjellformasjoner som mer framstår som B-film-effekter. Men så blir da også boka om Eddie filmatisert i 2005. For Albom treffer et publikum med sine «livsvise» bøker (tidligere braksuksessen «Tirsdager med Morrie»).

Nå er Albom på ingen måte en filosofisk tungvekter, med visdomsord som «dypest i sjelen vet vi at alle livsløp krysser hverandre». Men fortellingen om Eddie er søt og underholdende. Og hva vet vi? Den uskyldige og kanskje litt sentimentale ideen er i hvert fall langt å foretrekke framfor et Dantes inferno.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media