Uslåelig Janet

ROTTERDAM (Dagbladet): Hun er disco-drops og soul-dronning i en og samme person. Hun er Motowns svar på Madonna; en 90-tallets Marlene Dietrich. Hun er dyrisk sexy og varmt sjarmerende. På turnéåpningen i går kveld var Janet Jackson rett og slett uslåelig.

Det var tendenser til bølgen allerede før Janet Jackson kom på scenen i Rotterdam. På slaget 21 gled sceneteppet til side og åpenbarte en gigantisk, purpurfarget eventyrbok med initialene J.J. glitrende på forsiden. Boken åpnet seg sakte mens publikum ventet i sitrende spenning. Den sorte pop-prinsessen var klar til å fortelle sine eventyr.

Sirkus Janet

Ut på scenen kom en vever skikkelse, til forveksling lik sin eldre bror i kroppsspåk, med bredbremmet svart hatt og dobbeltspent midjekort jakke. Sirkus Jackson var i gang, og det ble fort klart at det er Janet som er direktør.

Om broren holder sine konserter for ti ganger flere mennesker, så er det ikke et mindre ambisiøst eller påkostet show lillesøster Janet har lagt ut på veien med. På svære tv-skjermer kan publikum følge med detaljene når Janet med musikere og dansere bygger opp sine imponerende og fantasifulle scenarier.

Det oppsto kjærlighet ved første blikk mellom Janet og 10ø000 elleville fjortiser i alle aldre. Og det tok ikke mange låtene før hun tok seg tid til et rørende møte med fansen for første gang siden 1995.

- Det er så godt å være hos dere igjen etter å ha vært borte så lenge. Dere har støttet meg både når det har gått bra og dårlig. Det betyr mye for meg, sa en oppriktig Janet og fikk et spontant «we love you» til svar fra salen.

Dyrisk og sexy

Deretter var Janet klar for å vise hva hun har bedrevet siden sist. Fansen elsket det de fikk se. Ikke minst under den sm-inspirerte låta «Rope Burn». En publikummer ble bundet fast til en stol på scenen mens Janet kastet skjorte, slips og mansjetter, og erstattet det androgyne snittet med sort bh og rød boa. Dyrisk og forførende danset hun foran sin slave mens scenen umerkelig ble omgjort til strippebar.

Og Janet er ikke redd for å være sexy. Selv om showet neppe vil bli vist i Singapor, som stoppet utgivelsen av plata nettopp på grunn av denne låta, så blir Janet aldri vulgær.

Ga alt

Hovedpersonen ga alt fra intime akustiske øyeblikk til elleville 80-tallsparty. Alt med en suveren Janet i spissen. Her var åpenbart Madonna-inspirerte danse-sekvenser, og det luktet Michael Jackson av mangt et dansetrinn.

Janet mangler kanskje brorens endeløse grasiøsitet, men er til gjengjeld uendelig mye mer sjarmerende, og legger i motsetning til sin bror aldri skjul på at hun er skapt av kjøtt og blod.

Dermed klarer Janet Jackson mesterstykket å gjøre sitt giga-show om til en intim konsertopplevelse. Det syder i liv og lykke på scenen, men mest av alt stråler Janet Jackson selv.

For denne gangen har hun tatt igjen så det monner både for tapt barndom og alt annet hun må ha gått glipp av.

SEXY: Det oppstod kjærlighet ved første blikk da Janet Jackson møtte fansen i Rotterdam, skriver Dagbladets anmelder.