Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Usmakelig FN-suppe

FNs menneskerettighetsråd har befestet sin rolle som supperåd.

DEMONSTRASJON: Skuespillere utkledd som kinesiske soldater og tibetanske munker demonstrerte utenfor FN-bygningen i New York tirsdag i protest mot at Kina ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Skuespillere utkledd som kinesiske soldater og tibetanske munker demonstrerte utenfor FN-bygningen i New York tirsdag i protest mot at Kina ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Denne uka valgte FNs hovedforsamling 14 nye medlemmer til FNs menneskerettighetsråd (UNHRC). Blant de nye landene som skal sørge for at grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, er Saudi-Arabia, Russland, Kina, Vietnam og Cuba - alle framtredende nasjoner med lange tradisjoner i å frata sine borgere - nettopp - menneskerettigheter. Fleip? Nei, fakta.

I Saudi-Arabia risikerer kvinner å bli arrestert for å kjøre bil. Bilkjøring er jo ingen menneskerettighet, men å kunne bevege seg fritt uten følge av mann, far eller bror vil kanskje kunne falle inn under kategorien? Det kommer an på øynene som ser.

I Kina forfekter lederne at det å sørge for at millioner av mennesker kan spise seg mette hver dag, er en grunnleggende menneskerettighet. Men det å hevde at ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og pressefrihet er universelle menneskerettigheter, er - ifølge de selvutnevnte lederne av Kinas ettpartisystem - derimot vestlig propaganda og helt uaktuelt for kinesere. Den slags vestlige ideer passer simpelthen ikke i den kinesiske kulturen, mener de. Slik blir begrepet menneskerettigheter relativisert. I FNs menneskerettighetsråd er det nå mer relativisert enn noensinne.

På papiret kan det virke som om rådet har en funksjon. Når noen klager på et regimes omfattende eller eklatante brudd på menneskerettighetene, kan rådet sende ut sine egne eksperter for å etterforske sakene. Det fordrer imidlertid at det påklagede landet, som jo er FN-medlem, slipper disse FN-ekspertene til for å gjøre de nødvendige undersøkelsene.

Den kjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch påpeker nå at fem av de nyvalgte medlemmene i FNs råd - Kina, Russland, Saudi-Arabia, Vietnam og Algerie - har motsatt seg å ta imot inspeksjonsbesøk fra FN-eksperter etter klager om overgrep. Kina, Russland og Algerie har nektet 10 ganger hver, mens Saudi-Arabia og Vietnam har blokkert for inspeksjoner 7 ganger hver.

Disse regimene skal nå og i tre år framover passe på at enkeltmennesker ikke blir overkjørt av vilkårlig maktmisbruk. At tibetanere benyttet anledningen til å demonstrere mot Kinas menneskerettighetsbrudd på store bannere utenfor FN-bygningen i New York, kan man knapt bebreide dem - hjemme i det kinesiskstyrte Tibet ville de umiddelbart blitt arrestert.

Avstemningen i FNs hovedforsamling var hemmelig, så vi vet ikke hvorledes Norge stemte. Derimot vet vi at verken Norge, EU eller USA har uttrykt høylytte protester mot at FN-rådet heretter skal koke suppe.