<strong>HEVNLITTERATUR:</strong> Infantilt og overtydelig om hevngjerrige kvinner som hater menn som hater kvinner, mener anmelder om Camilla Läckbergs siste bok. Foto: Jørn H. Moen
HEVNLITTERATUR: Infantilt og overtydelig om hevngjerrige kvinner som hater menn som hater kvinner, mener anmelder om Camilla Läckbergs siste bok. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Anmeldelse: Camilla Läckberg, «Vinger av sølv»

Usmakelig spekulativt

Den underholdningslitterære stilen til Camilla Läckberg står i grell kontrast til tematikken om voldtekt på mindreårige og grove overgrep.

Publisert
Sist oppdatert

«Vinger av sølv»

Camilla Läckberg

3 1 6

Krim

Forlag: Gyldendal
Oversetter: Kari Bolstad
Utgivelsesår: 2020

«Infantilt, overtydelig og til dels smakløst»
Se alle anmeldelser

«Matteo sto bak dem og trengte først inn i Francesca, deretter i Faye, flyttet kuken sin mellom dem. Endelig gikk det for henne. Hun skrek rett ut. Matteo kunne ikke holde igjen lenger, pusten ble tyngre. «I henne,» stønnet Francesca. Faye kjente hvordan han ble hardere før han eksploderte.»

Møt Faye. Hun liker trekantsex med smellvakre kvinner og lydige menn, og betaler gjerne unge fyrige kelnere for ei het natt. Faye kan nemlig kjøpe seg hva som helst og hvemsomhelst. Hun er styrtrik etter å ha grunnlagt investeringsselskapet Revenge, der bare kvinner kan være deleiere. Hevngjerrige kvinner som hater menn som hater kvinner.

Faye lever delvis i skjul i Italia med sin mor og sin lille datter Julienne. Det må hun, for eksmannen Jack sitter fengslet for drapet på Julienne, infamt iscenesatt av Faye. Men nå er Jack på rømmen fra fengselet og noen er i ferd med å kjøpe opp Revenge. Den lynskarpe, snedige og hensynsløse Faye må ta affære.

Dette er Camilla Läckbergs andre bok om Faye. I fjorårets «Gullburet» var Faye en ekstremt undertrykket kone til en styrtrik, utro og selvopptatt Jack. Han herjet sånn med stakkars Faye at hun til slutt satt igjen uten verken datter, penger eller selvtillit. Inntil raseriet vokste og hun knuste Jack gjennom hans egne metoder, der hun også rekrutterte andre hevngjerrige og undertrykte hustruer av styrtrike Exit-ektefeller.

Hunndjevelen

Camilla Läckberg er en elsket krimforfatter i Sverige, gjennom den småsøte og ganske uskyldige serien om Erica Falck i Fjällbacka. Med den metoo-aktige serien om Faye, har hun etter eget sigende villet prøve noe helt nytt og dristig. Navnet Faye er muligens ikke tilfeldig. Läckberg skal være inspirert av Fay Weldons «En hunndjevels bekjennelser» (1984), og tanken bak bøkene er både stilig og god. Läckberg lar Faye og hennes etterhvert mange kvinnelige medsammensvorne gjøre det visse menn gjør; hensynsløst å forbruke alt og alle rundt seg for å skaffe seg makt og rikdom.

Jeg skulle bare ønske ikke alt hadde vært så overtydelig, og til dels karikert. I likhet med «Gullburet» er også mennene i denne boka nærmest uten unntak enten rasende kvinnehatere og voldtektsmenn eller sprengkåte naive idioter. Kvinnene derimot, er smellvakre, lojale mot hverandre og svært intelligente.

Läckberg selv kaller serien lavlitterær, og nåtidsfortellingen fungerer på sitt vis som en god og underholdende krimroman, selv om mye av spenningen forsvinner gjennom en masete overtydelighet.

Verre er det med fortidshistorien Läckberg har kryssklippet inn. Den er fortalt i jeg-form av en tretten år gammel Faye, som den gang het Mathilde. Det er en grusom historie om en far som jevnlig denger Mathildes livredde mor helseløs, med Mathilde og broren som hjelpeløse vitner. Det vil si. Også broren er hannkjønn, og dermed overgriper. Her er serievoldtekt, grusomme overgrep og etterhvert mord. Men den rystende historien står i grell kontrast til Läckbergs infantilt overflatiske, unyanserte og underholdningslitterære fortellerstil. Det gjør den delen av fortellingen spekulativ over i det helt smakløse.

Sterk kritikk

Bøkene om Fayes hevn har ligget på topp på alle svenske bestselgerlister. Det er ikke nødvendigvis fordi den er så gode. Under lanseringen av «Vinger av sølv» samarbeidet Läckbergs forlag Forum med Adlibris-kjeden, som valgte å dekke hele nettbokhandelens forside bare med denne boka. Det gjaldt også underkategorier som «redaksjonens tips» og «populære produkter». Det møtte sterk kritikk i nabolandet, og ble omtalt som både usmakelig og provoserende. Også fordi både forlag og distributør inngår i det svært dominerende Bonnier-konsernet.

Det rå reklamestuntet kan tyde på at Läckberg selv er en hensynsløs selger, og dermed har mye til felles med hunndjevelen Faye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer