Usminket manipulerende og helt

Eminem (26) bringer pervertert machokultur, voldsforherligelse og homohat inn på tenåringsrom verden over. Men hipphoppens Elvis er likevel musikkbransjens mest oppsiktsvekkende og oppløftende suksess på lenge. Torsdag kommer han til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva er det som skjer i musikkbransjen? spurte den munnrappe komikeren Chris Rock retorisk da han ledet 1999-utgaven av MTV Awards.

- Det samme gamle: Svarte fyrer finner opp en ny musikkstil. 20 år seinere kommer de hvite gutta og tjener de store pengene.

Deretter sveipet kameraet over på en hvit fyr nede i salen med et passe skamfullt ansiktsuttrykk. Eminem er hans navn.

Jo da, Eminem er så utvilsomt en moderne Elvis som tar de svartes musikk og gjør den spiselig for millioner av nye hipphoppfans. Den engelske musikkavisa NME påpeker observant at Eminem er blitt en antihelt for en kjøpegruppe som strekker seg fra 10 til 40 år, og at han som den første artisten noensinne har klart å krysse de rigide skillelinjene mellom pop, rapp og rock'n'roll.

MEN EMINEM ER SÅ MYE MER. Eminem bringer historier fra det virkelige livet inn i popkulturen igjen - levert så usminket og så kalkulert provoserende at selv foreldre av det liberale slaget klør seg bekymret i hodet.

Etter en reaksjon kommer alltid en motreaksjon. Etter Pink Floyd kom Sex Pistols, etter Bon Jovi kom Nirvana, etter grim støyrock kom konsernskapte boyband. Og mens fortvilte musikkelskere kloden rundt skuer febrilsk etter en ny dyptgående, musikalsk strømning som kan velte hegemoniet til de pene og rene britneyene , så er motreaksjonen her allerede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer