TROVERDIG: Erik Holien har skrevet bok om to prostituerte som har skrevet detaljert om sine kunder i dagbok. 

Foto:Jacques Hvistendahl
TROVERDIG: Erik Holien har skrevet bok om to prostituerte som har skrevet detaljert om sine kunder i dagbok. Foto:Jacques HvistendahlVis mer

Usminket om horenes liv

Ny bok bretter ut hverdagen bak alle mytene.

||| BOK: «Januar—mai 2004: Vi kjeder oss, så nå skal vi sette opp kriterier for den perfekte horekunden. Vi ser bort fra dem vi er blitt litt forelsket i og betatt av, sånn som Søte-Per og Alex Godbit.

Kriterier: Norsk, ca 50 år, normalt slank, ikke apekattkropp, renslig, ikke underbukse-pikk eller sure føtter eller stålånde og stirrende, store øyne. Så skal han ikke prate for mye (helst holde kjeft).»

 Maria og Lena er to ressurssterke norske kvinner i trettiårene som fram til mai 2008 hadde livnært seg av prostitusjon gjennom 15 år. Dessuten — og dette er det unike og interessante i denne sammenheng — de skrev dagbøker i et, til sammen 1336 notater, hastige formuleringer om kundebesøk (totalt 2970), om husleie, shopping, utgifter og inntekter.

I travle måneder kunne Maria tjene 100 000 kroner. Inntrykket som fester seg er likevel to jenter som forbausende ofte er blakke; pengebruken er bevisstløs.

Begjær og avsky
Dagbøkene framstår som private nedtegnelser om dagliglivets lykke og ulykke. De ble ikke skrevet med tanke på publisering. Derfor må vi tro at dette er den uredigerte, usminkede sannheten om horelivet slik Maria og Lena opplevde det. Her får vi svar på mye: Følte de avsky? Ja. Fikk de noen gang orgasme på jobb? Ja. Kunne de føle seksuelt begjær? Ja.

Men sterkest av alt var pengebegjæret. I denne forbindelse er den daglige regnskapsførselen repeterende og tankevekkende: «Sigurd 1800 kr. Dr. Jekyll 2000 kr. FN-soldat til Lena 1800 kr.» Maria forklarer at for 1800 kroner «suger vi først, og knuller etterpå. Det kalles full pakke.»

Dessuten kan vi lese detaljerte redegjørelser for hvordan akten ble utført, gjengivelsen av sære ønsker fra bisarre kunder — og fortellinger om det som kan karakteriseres som mer tradisjonelle sexvarianter.

Grundige samtaler
Idéhistoriker Erik Holien har skrevet en innsiktsfull prolog til «Prostitusjonsdagbøkene», og dessuten gjennomført grundige samtaler med Maria og Lena der hvert kapittel er tematisert med overskrifter som «Kroppens økonomi», «Kunder og trender», «Simulasjon og virkelighet».

Vi møter to lattermilde, meddelsomme og tidvis kyniske damer som forteller om et selvvalgt liv i prostitusjon som startet med telefonsex i spartanske omgivelser og ble avsluttet i en eksklusiv leilighet på såkalt beste vestkant i Oslo. Mellomstasjoner var velkjente massasjeinstitutter kamuflert som bordeller. Lena hadde hele tida også "normaljobb", mens Maria arbeidet som hore på heltid. Valget av yrke var etter alt å dømme veloverveid.

Samlet framstår «Prostitusjonsdagbøkene» som et dokumentarisk reportasjeprosjekt, der særlig siste del er en ufiltrert, realistisk redegjørelse for livet som hore, uberørt av påtrengende akademiske tolkninger - kort sagt ekte vare servert fra et privilegert sjikt i norsk prostitusjonshistorie.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 1. mars 2010.

Usminket om horenes liv