Usømmelig seier

Et kvart århundre har filmen "Sansenes Rike" blitt regnet som for sterk kost for et norsk kinopublikum. Men nå skal vi få lov å kikke!

Den japanske filmen "Sansenes Rike" fra 1976, skapte furore på festivaler som Berlin og Cannes, og har slitt med sensuren i mange land siden den gang. Det hjalp ikke at filmen ble beskrevet som et filmatisk så vel som erotisk mesterverk.

Seier over sensuren

Norge har faktisk vært blant de land som har holdt lengst igjen. Både Sverige, og Storbritannia, som også har streng sensur, har tillatt normal visning av filmen. "Sansenes Rike" ble nektet visning av Norsk Filmtilsyn så sent som i 1999, med begrunnelsen:

Filmen kan ikke godkjennes for visning i næring fordi den krenker sømmelighet.

Avgjørelsen ble anket, og resultatet kan vi se nå - filmen vil bli vist på ordinære kinoer, med premieredato 4. mai. I begrunnelsen til Klagenemda for film og videogram fra 5. februar i år, sies blant annet:

Kunsten har en viktig samfunnskritisk side. Gjennom den skal også ytringer mange ikke liker og ikke kan assosiere seg med få sine uttrykk; kunsten skal også kunne være utfordrende og provokativ. I forlengelsen av dette er et viktig forhold at kunsten skal kunne diskuteres. Hvis denne filmen forbys, er noe slikt ikke mulig.

Erotisk oppdagelsesreise

Handlingen i filmen befinner seg i Japan på 30-tallet, hvor den prostituerte Sada innleder et forhold til halliken Kichi. Den erotiske reisen kan begynne, med utforsking av det meste som finnes av menneskelig seksualitet.

Regissøren er ikke ukjente Nagisa Oshima. Han er en av Japans mest kjente regissører, og har for tiden en annen film rullende over norske lerreter, samurai-dramaet "Tabu". I Vesten er han kommersielt sett mest kjent for "Merry Christmas Mr. Lawrence" fra 1982, med David Bowie i hovedrollen.

Porno eller filmkunst? Ett poeng er at så lenge ingen har sett filmen, har det vært vanskelig å debattere. Nå kan i alle fall hver enkelt gjøre seg opp en mening.

Les mer om "Sansenes Rike" på sidene til Filmweb eller Arthaus.