Usosiale regler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PENSJONSREFORMEN 1: Det jeg forsøker å gjøre Ola og Kari oppmerksom på i forbindelse med Pensjonsreformen er at om de ikke greier å jobbe til 67 eller 70 år i fremtiden så vil de tape blodig mye i pensjon. Arbeids- og inkluderingsminisiter Bjarne Håkon Hansen kommenterer ikke min viktigste innvending mot reformen i sitt svar i Dagbladet: at det først og fremst er de mest ressurssvake på arbeidsmarkedet og heltidsansatte med lav lønn som vi vet ikke vil greie å jobbe så lenge, som vil tape mest. Regjeringen foreslår et pensjonssystem som innebærer at om en person jobber fullt og betaler skatt i 40 år av en dårlig lønn på under 300.000 kr, så vil denne personen få en pensjon på mellom 120.000 og 130.000 kr i året, hvis personen av en eller annen grunn må slutte ved 62 år. Dette er ikke en «betydelig velferdsreform» men et sosialt tilbakeskritt. Når BHH sier og skriver at «alle vil kunne arbeide ved siden av pensjonen, uten at alderspensjonen avkortes» så skjønner han ikke hva han har foreslått i Stortingsmeldingen. Her står det belyst med eksempler at folketrygdpensjonen vil bli redusert med ca 30% om man slutter ved 62 år og tar ut pensjonen. Trekket utgjør mellom 50.000 og 60.000 kr i året! I motsetning til i dag, der man bare får et midlertidig trekk i pensjonen mens man har arbeidsinntekten ved siden av pensjonen før 70 år, så vil det nye systemet gi et livsvarig trekk.

HVIS DET VAR SLIK at alle mennesker kunne velge fritt og visste hvor lenge de ville få leve, så var det kanskje «greit». Men det er ikke slik. Hansen tror åpenbart at alle 62-åringer kan ta seg jobb og jobbe så mye de vil ved siden av. Det er i dag bare en av 10 kvinner og 2 av 10 menn som greier å jobbe heltid (minst 4G inntekt) fram til 67 år. Det er på dette grunnlag jeg mener vi kan forutsi at de fleste kommer til å få en dårligere pensjon i fremtiden. De brutale avkortnings-reglene vil skape en ny gruppe med minstepensjonister i fremtiden. Jeg forstår ikke at en minister utgått av Arbeiderpartiet ikke ser hvor usosiale disse reglene vil virke i praksis. Men jeg håper fagbevegelsen vil se gjennom den bærekraftige politiske retorikk og reagere - før det er for sent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer