Usosialt sikkerhetsnett

Ingress

Meninger

Historien til Dagbladet-journalist John Rasmussens kamp mot NAV-systemet har skapt stort engasjement. Mens han kjempet for livet med en alvorlig kreftsykdom, måtte han slåss med systemet som den norske velferdsstaten har har designet for å hjelpe slike som ham. Historien han fortalte i Magasinet i helga likner en Kafka-prosess med ansiktsløse byråkrater som ikke ringer tilbake på ti måneder, informasjon som ikke kommer frem, og nye regler som dukker opp fra intet.

Med sammenslåingen av Arbeids- og velferdsetaten og kommunenes sosialtjenester - foreslått og vedtatt under Bondevik-regjeringen i 2005 - og gjennomført under dagens regime, har vi fått velferdsstatens krigssone. Dessverre, og bokstavelig talt. I sommer ble en NAV-ansatt drept på jobb i Oslo, og mandag denne uka ble en NAV-ansatt i Ålesund slått og truet. NAV befinner seg i den ulykksalige situasjon at de både skal sørge for å tilfredsstille politikernes ønske om en streng og rasjonell drifting av velferdsytelsene våre, samtidig som de skal være en fleksibel og smidig samarbeidspartner for brukerne. Damned if you do, damned if you don’t.

Både historien til Rasmussen, og en hel rekke andre historier gir et klart inntrykk av at systemet rett og slett ikke fungerer. Det støttes av NAVs egne tall. Utviklingen har gått i riktig retning, men fortsatt svarer 22 prosent at de ikke blir møtt med respekt av NAV.

Det virkelig alvorlige er at systemet dermed blir usosialt. Når hjelpen er avhengig av betydelig egeninnsats, og NAVs brudd på eget regelverk og tidsfrister bare straffer brukerne, sier det seg selv at det er dine egne ressurser som avgjør om du får det du har krav på eller ikke. Problemet synes å være at NAV-ansatte er akkurat like desorienterte som brukerne. Systemet, med ulike lover og forskrifter er så omfattende at det er umulig å ha oversikt over annet enn det spesifikke området hver enkelt saksbehandler jobber med, som en av dem skrev i en kronikk i Dagbladet i går. Dermed blir jobben med å navigere outsourcet til oss. Slik John Rasmussen fikk beskjed om - nyutskrevet fra sykehuset etter en stamcelletransplantasjon, og nølende til å møte personlig på NAV-kontoret på grunn av sitt nedkjørte immunforsvar: «Vi forventer en viss egeninnsats».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.