LEDER

Usosialt sikkerhetsnett

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Historien til Dagbladet-journalist John Rasmussens kamp mot NAV-systemet har skapt stort engasjement. Mens han kjempet for livet med en alvorlig kreftsykdom, måtte han slåss med systemet som den norske velferdsstaten har har designet for å hjelpe slike som ham. Historien han fortalte i Magasinet i helga likner en Kafka-prosess med ansiktsløse byråkrater som ikke ringer tilbake på ti måneder, informasjon som ikke kommer frem, og nye regler som dukker opp fra intet.

Med sammenslåingen av Arbeids- og velferdsetaten og kommunenes sosialtjenester - foreslått og vedtatt under Bondevik-regjeringen i 2005 - og gjennomført under dagens regime, har vi fått velferdsstatens krigssone. Dessverre, og bokstavelig talt. I sommer ble en NAV-ansatt drept på jobb i Oslo, og mandag denne uka ble en NAV-ansatt i Ålesund slått og truet. NAV befinner seg i den ulykksalige situasjon at de både skal sørge for å tilfredsstille politikernes ønske om en streng og rasjonell drifting av velferdsytelsene våre, samtidig som de skal være en fleksibel og smidig samarbeidspartner for brukerne. Damned if you do, damned if you don’t.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer