Uspiselig fra Rimi

Da Bjarne Rimi først dukket opp i radioen, var det som et friskt pust av anarkisme og kaustisk soda. I bokform blir det lite mer enn uspiselig mat.

Trafikkradioens Pål Espen Kilstad er uten tvil en begavet imitator. Men humoren oppstår først og fremst ved at han klarer å få stemmen sin til å likne på mesterkokk Arne Brimis.

Plumbo i maten

Kvaliteten på vitsene er det så som så med. Men de er morsomme fordi man kan innbille seg at det er Arne Brimi som presenterer anarkistiske og uspiselige oppskrifter, ved for eksempel å bruke Plumbo i maten.

Boka «Bjarne Rimi: Bak stabbursfjos og utedass - på bærtur med Loms nest største son» er en samling av disse vitsene, nærmest bare en strukturering av dem. Men anarkistisk humor har ikke godt av å bli strukturert. Mens sketsjenes Bjarne Rimi søler vilt med livsfarlige ingredienser, byr kokeboka simpelthen på en oppramsing av ingredienser til matretter som ingen kommer til å lage.

Lårhøne

Morsomste oppskrift er på «Lårhøne i karri». Men den er ikke morsommere enn dette: «Ei kraftig lårhøne, spekk, salt og peppar, fjuke, gnarv og ormegras, karri». Når Kilstad presenterer over 50 oppskrifter, blir det forferdelig kjedelig og forutsigbart.

Prosjektet med å lage umulige kokebøker er slett ikke nytt. Marinettis «Futuristiske kokebok» fra 1932 og fjorårets «The Decadent Cookbook» er begge eksempler på vellykkete prosjekter. Men begge bøkene hadde en idé - Marinetti kjempet for sine umulige og krigerske politisk-kunstneriske prosjekter, «The Decadent Cookbook» forsøkte å gjenoppdage dekadensebevegelsen fra slutten av forrige århundre. Bjarne Rimi forsøker bare å likne på Arne Brimi.

Bjarne Rimi er kanskje et morsomt avbrekk i «Nitimen» eller «Trafikkradioen», men den som tror Bjarne fortjener plass i bokhylla, er definitivt på bærtur.