Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Usportslig», «ufin» og «usaklig»

Forfattere og Kritikerlaget slår tilbake etter Anders Hegers «karakterdrap» av anmelder.

I HARDT VÆR: Forlagssjef Anders Heger i Cappelen Damm får kraftig kritikk etter sitt angrep på Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
I HARDT VÆR: Forlagssjef Anders Heger i Cappelen Damm får kraftig kritikk etter sitt angrep på Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke personen Anders Heger som er poenget. Poenget er at han har en rekke roller, og at han bruker sosiale medier til å konsolidere makt, sier forfatter på Cappelen Damm Kristín A. Sandberg.

I en kronikk i dagens Dagbladet går hun hardt ut mot sin forlagssjef Anders Heger, og hevder han begår et «karakterdrap» av Dagbladets anmelder Cathrine Krøger.

Heger retter knallhard kritikk mot Krøger på Cappelen Damms blogg, etter at hun stilte opp i en NRK-debatt om kommersialiseringen av bokbransjen og boka «Luremus», utgitt på Cappelen Damm.

Les Cathrine Krøgers anmeldelse her.

- Går for langt På bloggen presenteres Heger som både «forlegger, forfatter, spaltist og generell pratmaker».

Det er blant annet denne rolleblandingen Sandberg finner problematisk, i tillegg til hans karakterdrap av Krøger.

- Han gjør en kjempejobb som forlegger i mange sammenhenger, og er flink til å gå inn i aktuelle debatter. Men tenker jeg at det å sjonglere disse rollene er vår tids utfordring. Å ta kritikerstanden er å gå for langt.

- Usportslig - Har han alternative motiver når han går til angrep på Krøger?

- Når han tar en kritiker så tar han mannen og ikke ballen. Det er usportslig. På grunn av Hegers støttespillere på Twitter, blir det som kunne blitt en flerstemmig debatt bare en samling av stemmer med enda større tyngde. Det gagner ikke leseren og hvert fall ikke litteraturen, sier Sandberg.

- Avsporing Nå får Sandberg støtte av forfatter Bror Hagemann.

- For det første handler dette om at vi er første generasjon brukere av sosiale medier. Vi slenger ting ut uten å helt tenke over at det går ut i offentligheten og blir stående der.

- For det andre syns jeg Hegers blogg er en avsporing av en viktig debatt, nemlig kommersialiseringen av bokbransjen som er bakgrunnen for det hele. Han tillegger Krøger standpunkt hun ikke har ytret, og det syns jeg blir usaklig, sier Hagemann

Også han peker på Hegers mange hatter.

- Jeg tror ikke han hadde formulert seg slik hvis han hadde gått ut i offentligheten som forlegger. Gjennom å være den personen han er, legger han tyngde inn i et personangrep som ikke fører til noe konstruktivt.

- Bør ikke skremme anmelderne Hagemann mener Hegers knallharde kritikk er uheldig for resten av anmelderkorpset.

- Det blir vanskeligere og vanskeligere for publikum å vite hva som er kvalitet og hva som er salgstriks. De eneste som har som sin primære oppgave å gjøre oss oppmerksomme på dette, er kritikerne. Derfor mener jeg på generelt grunnlag at vi ikke burde skremme kritikere fra å si hva de mener.

- Ufint Leder i Norsk Kritikerlag, Anne Schäffer, er også kritisk til måten Anders Heger har gått fram på.

- Han mister sin seriøsitet når han angriper en kritiker så hardt. Det er ufint og jeg syns han senker nivået på debatten, ved å angripe person og ikke sak, sier hun.

Schäffer er også skeptisk til bloggportalen Cappelen Damm nå har lansert.

- Det framstår som «den store bokportalen» med både forfattere og forlagsfolk, men i virkeligheten er det Cappelen Damm som står bak. De har ikke et redaksjonelt mellomledd, og forblir dermed en kommersiell aktør, der både markedsavdeling og redaktører blogger, sier hun.

Når det gjelder Hegers mange hatter viser hun mer forståelse.

- I et lite land som Norge må man nesten ha det. Jeg har det selv. Men man bør vise hvilken hatt man har på, og snakke sak og ikke person, sier Schäffer.

- Inhabil Anders Heger, forlagssjef i Cappelen Damm tar likevel ikke selvkritikk.

- For meg er dette enkelt. Det er et spørsmål om habilitet. Krøger står den ene dagen og karakteriserer en bok i  klassen «mykporno» og «uten litterær kvalitet» uten å ha lest den. Neste dag skal hun anmelde boka. Det er klart hun - med TV-opptrednen - har gjort seg selv inhabil som anmelder, mener Heger.

Forlagssjefen hevder dette ikke handler om «å skremme kritikerne».

- Avisene burde tvert imot være glad for at anmelderrollen diskuteres. Det kan nesten se ut som om Sandberg og Hagemann mener det er noe galt i å diskutere på Twitter og i sosiale medier om man også er forlegger. Det er et standpunkt jeg finner mildest talt underlig, sier Heger.

Slår tilbake Cathrine Krøger er helt uenig i Hegers kritikk av hennes habilitet.

- USAKLIG: Forfatter Bror Hagemann slår tilbake med Anders Heger. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- USAKLIG: Forfatter Bror Hagemann slår tilbake med Anders Heger. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er den i Dagbladet som kjenner «chic lit» (sjangeren til «Luremus», journ.anm.), og det var naturlig at jeg skulle anmelde den. Jeg presiserte også overfor forlaget at det var mulig at jeg skulle gjøre det, sier Krøger, og legger til:

- Jeg gjorde det også helt klart overfor NRK, både før og under debatten, at jeg ikke hadde lest boka i forkant av debatten. Jeg var invitert for å diskutere «chic lit».

- UFINT: Anne Schäffer, leder i Norsk kritikerlag, er kritisk til måten Anders Heger har gått fram på. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
- UFINT: Anne Schäffer, leder i Norsk kritikerlag, er kritisk til måten Anders Heger har gått fram på. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!