I OSLO:  Onsdag spilte Dolly Parton i Oslo Spektrum som del av hennes turne "Blue Smoke World Tour". Da hun gjestet Glastonbury-festivalen tidligere i sommer trakk den legendariske artisten flere folk enn Arcade Fire og Metallica. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL
I OSLO: Onsdag spilte Dolly Parton i Oslo Spektrum som del av hennes turne "Blue Smoke World Tour". Da hun gjestet Glastonbury-festivalen tidligere i sommer trakk den legendariske artisten flere folk enn Arcade Fire og Metallica. Foto: AFP PHOTO / LEON NEALVis mer

Ustoppelige Dolly

Glem puppene, paljettene og parykken. Som låtskriver er Dolly Parton i Champions League med de største, skriver Marit Larsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[bilde= 1, right, four]Sommer, vidåpne bilvinduer, saktefilmtendenser og høyt nok volum til at sidemannen følger med på teksten. «It's time you had the talk/Give your reasons/Say it's not her fault». Robyns uimotståelige Call your girlfriend strømmer ut av høyttalerne, og reisefølget utbryter kontant: «Dette er Jolene's låt!»

Han har naturligvis helt rett. Men det er ikke observasjonen i seg selv som gjør meg så entusiastisk. Jeg blir mest revet med av at en enkel liten sangtekst kan fange en problemstilling så til de grader presist at den blir opphøyet til en referanse levende nok til å sette andre tekster og innfallsvinkler i perspektiv.

Og selv om den evigaktuelle problemstillingen ikke tilhører Dolly Parton noe mer enn den tilhører oss som hører på, gjør ordene hennes det, og derfor har hun nærmest tatt patent på den.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn