Ustoppelige Margit

37 millioner bøker har Margit Sandemo solgt. Neste uke feirer hun 80-årsdagen med en ny serie, denne gang fra nåtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har aldri vært redd for å bli gammel. Jeg er i akkurat like god form nå som da jeg fylte 50, sier den nærmest umenneskelig produktive forfatterinnen på telefon fra Skåne i Sverige, dit hun nylig flyttet etter et halvt liv i Valdres.

Bok nummer 150

Første bok i den nye samtidsserien, «Blålys!», er faktisk bok nummer 150 hun utgir i Norge. Boka har fått tittelen «Alarm».

- Denne serien blir bare på seks bøker. Jeg skriver på den sjette og siste nå, røper Margit.

I sin 40 år lange forfatterkarriere har Margit Sandemo begått kassasuksesser som 47-bindsserien «Sagaen om Isfolket», 20-bindsserien «Sagnet om Lysets rike» og 12-bindsserien «De svarte ridderne».

De aller fleste av hennes bøker har vært historiske romaner med innslag av det overnaturlige.

Nå beveger den snart 80 år gamle kvinnen (hun fyller år neste fredag) seg i et actionfylt samtidsmiljø - ved en AMK-sentral og blant ambulanseførere som risikerer livet for å redde andres liv.

Hjelp fra familien

- Hva er bakgrunnen for denne litterære saltomortalen?

- Jeg har en sønn, Henrik, som er ambulansekoordinator. Og sønnen hans, Frode, er ambulansefører. De har vært til inspirasjon og har hjulpet meg med tekniske, praktiske og medisinske fakta. Men historiene er bare mine. Ingen skal kunne kjenne seg igjen.

- Så hovedpersonen Lisa er ingen du kjenner?

- Nei! Alt må være fantasi. Jeg har aldri hatt et personlig forhold til noen av mine heltinner, sier Margit til Dagbladet.

Den vordende 80-åringen er alt i gang med planleggingen av en helt ny serie. Og da vender hun tilbake til røttene, til historiske spenningsromaner:

- «Blålys!» er jo en realityserie, og egentlig ikke helt min gate. I min kommende serie går jeg tilbake til det skumle. Litt sånn Isfolk-aktig, men ikke om Isfolket. Jeg vet ikke nøyaktig når handlingen skal utspille seg. Men det blir mellom 1300- og 1600-tallet, sier Margit.

Aske over Valdres

- Hvor mange bøker blir det av den serien, da?

- Jeg vet aldri. Skulle egentlig skrive seks romaner om Isfolket, og så ble det 47. Denne serien blir nok ikke like stor. Jeg har jo en slags tidsbegrensning nå.

- Hva mener du?

- Det blir kortere og kortere til jeg legger meg med nesa i været for godt.

- Er du redd for å dø?

- Ikke det minste! Det eneste jeg har vært redd for, var at jeg skulle bli liggende på en kirkegård. Min manns aske ble strødd ut over Valdres, ved Vestfjell i Vestre Slidre, og det skal min også. Nå som det er i orden, er jeg ikke redd mer. Men jeg har truet min familie med å bli 95, ler Margit Sandemo.

NY SERIE, OG MER I VENTE: Margit Sandemo - her fotografert i nærheten av sitt nye hjem i Skillinge nær Simrishamn i Skåne - kommer med en ny serie fra ambulansemiljøet. I tillegg er hun i gang med planleggingen av neste serie. Neste fredag fyller hun 80 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer