Ustyrlig middelklasse

Hovedorganisasjonen Unio har noe til felles med KrF. Både den politiske venstre- og høyresida er ute etter medlemmene deres, skriver Stein Aabø.

LEDER ORGANISERT MIDDELKLASSE: Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Silje Eide
LEDER ORGANISERT MIDDELKLASSE: Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Silje Eide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag feirer hovedsammenslutningen Unio seg selv. Det er ti år siden organisasjonen ble stiftet på restene av det gamle AF som ble oppløst da yrkesgruppene med lengst utdanning brøt ut og dannet Akademikerne. Skilsmissen skapte rystelser i norsk arbeidsliv. Flere store utdanningsgrupper, som lærere, sykepleiere og polititjenestemenn, sto plutselig uten en hovedsammenslutning. Dessuten var både lærere og politifolk splittet i ulike forbund. Men etter noe tid fant pedagoger, pleiere og politi sammen. I dag har hovedsammenslutningen ti medlemsforbund og om lag 300000 medlemmer. Slik sett burde Unio være en politisk maktfaktor og ikke bare en av flere aktører på arbeidstakersida. Kan LO avgjøre et politisk valg ved å mobilisere sine medlemmer til fordel for Ap, burde saktens Unio kunne gjøre det også. Og ikke nødvendigvis til fordel for Ap.

Vi merker mest til sammenslutningen når Sykepleierforbundet kjemper for likelønn og kritiserer regjeringen for å slepe beina etter seg. Eller når lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mobiliserer tusenvis av uniformerte politifolk til truende protester utenfor Stortinget og til forveksling høres ut som et sentralstyremedlem i Frp. Eller når lærerne streiker og avlyser viktige eksamener for de unge slekter. Ikke minst merker vi dem når Unios leder, Anders Folkestad, er i alle kanaler i forkant av lønnsoppgjørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer