<strong>KAMELER:</strong> Statsministeren kommer til å måtte svelge den ene kamelen etter den andre oksen for å få vedtatt et statsbudsjett og forslag til lover. Opposisjonen kommer til å påtvinge ham reformer, noe flere allerede har lovt. EPA/JUAN CARLOS HIDALGO
KAMELER: Statsministeren kommer til å måtte svelge den ene kamelen etter den andre oksen for å få vedtatt et statsbudsjett og forslag til lover. Opposisjonen kommer til å påtvinge ham reformer, noe flere allerede har lovt. EPA/JUAN CARLOS HIDALGO Vis mer

KOMMENTARER

Spania får omsider regjering, den svakeste noensinne

Ustyrlige Spania

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I slutten av neste uke kommer Deputertkongressen til å innsette Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet (PP) som statsminister. Han vil igjen få et stort flertall av de folkevalgte mot seg i første avstemning, da det kreves reint flertall for å bli innsatt. I andre avstemning, da det bare kreves enkelt flertall, kommer et tilstrekkelig stort antall deputerte fra Sosialistpartiet (PSOE) til å stemme avholdende og derigjennom la ham bli innsatt.

Les også: Valg på valg i Spania

Med støtte fra det liberale mellompartiet Ciudadanos (C) og den ene folkevalgte fra Coalición Canaria vil Rajoy få 170 av de 350 stemmene. Et klart flertall i salen har åpent uttrykt mistillit til Rajoy, det gjelder til og med de to støttepartiene. Hans parlamentariske grunnlag i PP er 137 av de 350 setene, det svakeste i demokratiets historie. Statsministeren kommer til å måtte svelge den ene kamelen etter den andre oksen for å få vedtatt et statsbudsjett og forslag til lover. Opposisjonen kommer til å påtvinge ham reformer, noe flere allerede har lovt.

Men, Spania får regjering, etter valget 20. desember og nyvalg 26. juni. Ved å bøye seg og la Rajoy regjere unngikk PSOE å utløse enda et valg til jul, noe som kunne ha kostet dem enda et valgnederlag.

De siste ukenes opprivende politiske drama har uansett kostet sosialistene dyrt. Det snart 140 år gamle PSOE er sterkt splittet og uten partiledelse.

Tidligere partileder Pedro Sánchez forsøkte å danne regjering etter valget i desember og fikk med seg mellompartiet C. Men han trengte også støtte fra Podemos, på ytre venstre. Podemos stemte mot å innsette ham og utløste nyvalget i juni. Sánches forsøkte igjen å samle støtte fra C og Podemos, men de to støttepartiene la ned veto mot hverandre. Og i det føderale landsstyret i PSOE var det stor motstand mot å ha noe med Podemos å gjøre.

Sánchez overrasket alle 26. september med å foreslå primærvalg av leder i partiet 23. oktober og ekstraordinært landsmøte 12. og 13. november for å velge ledelse og vedta politisk program. Svekket av partiets nederlag i valgene i landsdelene Baskerland og Galicia, var det et trekk for å styrke sitt grep om partiet. Motstanderne våknet til liv. Spania må først få regjering, sa de. Anført av Susana Díaz, presidenten i Andalucía, som er sosialistenes sterkeste landsdel, klarte motstanderne å få et flertall i sentralstyret til å trekke seg. Da anså de også Sánchez for å være avsatt.

Les også: Tynt håp i Spanias krise

Det føderale landsstyret samlet seg i Madrid lørdag 1. oktober til krisemøte. Det utviklet seg til et forvirrende rabalder som varte hele dagen, med demonstranter fra begge fløyer utenfor og tilhengere av Podemos som blandet seg inn med krav om å stemme nei til Rajoy. Sánchez tapte med 107 mot 132 stemmer, og utpå natta trakk han seg som generalsekretær. Partiet ble lagt under midlertidig forvaltning, mens landet sto midt i regjeringskrise.

Midt i alt dette samlet kong Felipe politiske ledere på nasjonaldagen 12. oktober. Da uttalte Rajoy: «Det beste jeg kan gjøre er å tie. Jeg bør ikke snakke.» Han har sittet stille og taus, mens han har sett sosialistene dolke hverandre i bryst og rygg.

I PSOE hadde ingen tidligere tatt til motmæle mot standpunktet til Sánchez, som var «nei og nei til Rajoy». Det var også partiets valgløfte. Men i et nytt møte i landsstyret søndag vedtok partiet med 139 mot 96 stemmer å endre standpunkt til «nei og avholdende», av hensyn til Spania. Vedtaket er bindende for de 85 folkevalgte til partiet og brudd kan straffes med bøter. Men et dusin av dem vil ikke bøye seg og holde sitt valgløfte. Det gjelder blant andre de sju som er valgt for Catalonias Sosialistparti (PSC), som nylig valgte leder og hvor begge kandidatene lovte å stemme mot Rajoy. Du kan ikke stemme på Rajoy når 48 prosent av katalanerne vil forlate Spania på grunn av Rajoy, sier lederen, Miquel Iceta. Formelt er PSC et eget parti med en avtale med PSOE, men bundet av felles vedtak.

Les også: Sosialister i klemma

Det er et fryktelig splittet PSOE som bøyer seg. I bakgrunnen håper Podemos å forsyne seg godt av skuffede velgere. Men i mangfoldige Podemos er det strid mellom de to øverste lederne og uro i rekkene.

Samtidig, helt andre steder, pågår det to store rettssaker mot mangfoldige tiltalte med tilknytning til PP. Det gjelder korrupsjon med utspring i Valencia og forbindelse til partikontoret til PP i Madrid. Og det gjelder bruk av «svarte bankkort» i banken Bankia, som måtte reddes av Staten, til å dekke eget forbruk for styremedlemmer som anså det for en del av lønna. I Senatet sitter Rita Barberá, mangeårig ordfører i Valencia for PP, som er kastet ut av partiet, og tviholder på sitt sete for å slippe å stå for en vanlig domstol tiltalt for korrupsjon; som senator må hun dømmes av Høyesterett.

Derfor har Rajoy så svak tillit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer