Ustyrtelig morsomt

Intelligent og uhyre morsom harselas fra Blindern, skrevet av unikt språktalent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Det er ikke alltid produktivitet pares med talent. Men det gjør det hos lingvisten Helene Uri. Ved siden av doktorgrad og jobb som 1. amanuensis har hun gitt ut to-tre bøker i året. Faktabøker om språk, barnebøker og altså romaner. For noen år siden sa hun opp sin stilling på Blindern, angivelig delvis på grunn av konflikt med sjefen. Nå har hun lagt sin roman dit, ei bok hun etter eget sigende har «måttet» skrive.

Og det er godt, for denne boka er ustyrtelig morsom. Muligens tråkker hun en og annen minoritetsforsker, turboprofessor eller middelmådig instituttbestyrer på tærne.

Dokumentarisk krydder

Uri har ikke skrevet noen såkalt nøkkelroman. Det «dokumentariske» utgjør bare krydderet. De tre hovedpersonene er oppdiktet. Likevel er de nok en slags satirisk ekstrakt av blindernske typer:

Den flinke, vakre og sprudlende Nanna. Kameleonen Pål som alltid er forelsket og så ute etter å behage at han gjerne blir lurt opp i stry. Og endelig, heltinnen Edith Rinkel. Hun er femti år gammel, mektig, kald og begavet. Hun har åtti par sko i skapet, og en forkjærlighet for studenter som likner Apollon, og som er så unge at de sier sjino og sjærste. De tre danner plottet i denne fortellingen som blant annet kretser rundt spørsmålet om det finnes en universell formel for alle språk; en slags harmonisk, matematisk grunnstruktur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.