Ustyrtelig morsomt

Besnærende tragikomedie med omvendt Lolita-motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er en virkelig oppslukende roman Zoe Heller har skrevet om den to og førti år gamle keramikklærerinnen Sheba som forelsker seg i sin femten år gamle elev. Skandalen er fortalt i ettertid, da Sheba er tiltalt for voldtektsforsøk av en mindreårig. Fortelleren er en pertentlig pensjonert skolelærerinne som nå beskytter Sheba, etter at mann og barn har forlatt henne. En tvetydig beskyttelse, der den «korrekte» fortellerstemmen etter hvert avdekker edderkoppaktige lidenskaper som også gjør dette til en thriller.

Skrålende skøyer

Heller får sagt mye i denne boka som ikke har en snev av det spekulative melodrama tematikken innbyr til. Hun spidder det moderne menneskets lykke gjennom de mest perfide portretter. Et av dem er av Shebas ektemann, den litt aldrende arrogante akademikeren Richard. En skrålende skøyer som med sitt nøye danderte brusehår, kan finne på å servere te med tevarmeren på hode. Kona er en bortskjemt og vakker professordatter som aldri ble annet enn keramikklærer på en offentlig skole med store disiplinærproblemer. En «Frøken Julie» som forelsker seg hodestups i den femtenårige småfrekke dyslektikeren Stephen Connelly. Ingen er egentlig gode eller onde i denne boka, som er lagt opp som en klassisk tragedie. Eller en skjebnetung tragikomedie der alle spiller narrens rolle. Den udugelige rektoren er stor innen kommunikasjon og arrangerer kaosdager på den kaotiske skolen. Mest inntrykk gjør beskrivelsen av fortellerens jomfrunale ensomhet: Puffingen av sofaputene i en alltid tom sofa. De stusslige handleturene, mens hun ser for seg det «lykkelige» paret Sheba og Richard som danser blant reolene på Sainsburys mens de roper «Hvordan ligger vi an med ris, skatt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer