Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Usynlig bacon

Kevin Bacon har spilt inn nok en film. Men det synes ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Bacon Oracle

- HADDE VI HATT mot til det, skulle vi latt den usynlige Sebastian gå rundt med en ereksjon hele tiden. Kevin Bacon smiler. Men om smilet er aldri så ekte, skjuler det ikke at han ser sliten ut. Om det skyldes at hans siste film var en fysisk og psykisk prøvelse, vites ikke. Det kan være, selv om den var ferdig for et halvt år siden. «The Hollow Man» var en av sommerens publikumssuksesser i USA. Bacon spiller tittelrollen.

- Det er vanskelig å spille usynlig. Virkelig vanskelig.

KEVIN BACON HAR SPILT i et førtitalls filmer. Den 42 år gamle skuespilleren slo gjennom med tenåringsfilmen «Footloose» i 1984. Siden har han spilt i filmer av svært varierende kvalitet.

De siste åra er det ikke film Bacon-navnet først og fremst har vært knyttet til. The Kevin Bacon Game eller Six Degrees of Kevin Bacon oppsto på internett, og er bygget på den matematiske teorien om at det aldri er mer enn seks ledd mellom alle mennesker på jorden. Fra stammehøvdingen dypt inne i Borneos jungel, til paven i Vatikanet. Eller til fru Olsen på Tveita. Bacon-versjonen av teorien handler om skuespillere: Det er svært sjelden mer enn seks ledd mellom Bacon og andre filmskuespillere.

Hva synes han om fenomenet sjøl?

- Jeg synes det er ... flott. Jeg har ikke noe problem med det. Ikke nå lenger. Første gangen jeg hørte om det forsto jeg ikke helt hva det var. Det var nok en dag da selvtilliten var laber. Jeg trodde det var en ondsinnet spøk på min bekostning.

- Og det var det ikke?

- Nei, det tror jeg ikke. Nå dukker det opp de underligste steder. I vitenskapelige tidsskrifter, for eksempel. Skulle bare ønske jeg tjente noe penger på det. Men det gjør visst ingen.

- Det finnes ingen andre filmstjerner, uansett størrelse, som har noe tilsvarende å vise til.

- Nei, ikke sant? Jeg synes det er moro. Men skal vi ikke heller snakke litt om filmen? OK.

«THE HOLLOW MAN» er regissert av Paul Verhoeven, mannen som er hatet og elsket for å ha skjenket verden filmer som «Basic Instinct», «Showgirls» og «Starship Troopers». I samme slengen er han blitt stemplet som homofob, kvinnefiendtlig og fascistisk.

Kevin Bacon tilbrakte store deler av innspillingen i gummidrakter, med kontaktlinser som dekket hele øyeeplet. Og han ble malt svart, grønn eller blå fra topp til tå, alt ettersom hvilken effekt som var ønsket. Et rent helvete, i følge Bacons dagboksnotater som han offentliggjorde i Entertainment Weekly.

- Hadde du orket å gjøre noe slikt igjen?

- Jeg vet ikke. Eller, jo, jeg hadde nok gjort det. Det er rart hvor fort man glemmer ting som er ubehagelige. Jeg brukte dagboken som ren terapi. Og skal jeg være ærlig har jeg fått bedre respons på dagboken enn på filmen.

- Er du overrasket over den lunkne kritikken filmen har fått i USA?

- Jeg leser ikke kritikker. Jeg vil ikke se dem, vil ikke få dem fakset over, vil ikke høre snakk om dem.

- Hvorfor ikke?

- Jeg har aldri fått noe positivt igjen for å lese kritikker. Det er vanskelig nok å være skuespiller om en ikke skal tilføre seg sjøl enda mer smerte ved å lese kritikker. Jeg skrev en sang som dekker det ganske bra: When they're bad, they're really rough, when they're good, they're not good enough .

BACON HAR SKREVET sanger i mange år. Mye lenger enn han har vært skuespiller. Sammen med sin bror dannet han bandet The Bacon Brothers, først og fremst for å å ha kontroll over den kreative prosessen, noe som ikke alltid er like lett som filmskuespiller.

- Det lange håret ditt, har det noe med rockekarrieren å gjøre?

- Nei. Jeg har som prinsipp at jeg aldri klipper håret mellom filmprosjekter. Jeg er ikke så glad i parykker og løshår, det ser aldri ekte ut. Og man vet jo aldri når man får en rolle som krever langt hår. Hvis jeg for eksempel skulle få tilbud om en film med handling fra 60-åra.

- Hvilke planer har du nå- eller: Hvor langt tror du håret ditt blir før du klipper det?

Bacon smiler hemmelighetsfullt. - Ikke så veldig langt. I hvert fall ikke ned til livet.

SNART USYNLIGMed hjelp fra Elisabeth Shue blir Kevin Bacon snart usnlig.
EKSPERIMENT: Bacon som usynlig