Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Usynlige homser

Vold mot homofile er satt i system. Hvorfor underspilles det i pressen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLD MOT HOMOFILE: Flere og flere homofile opplever å bli utsatt for vold i byen - begått av ukjente mennesker. I mange av tilfellene rapporteres det om vold begått av mennesker med betegnelsen «av utenlandsk opprinnelse». Det har vært forsvinnende få saker om dette i pressen. Dette handler ikke «bare» om enkeltstående voldshandlinger, men også vedvarende diskriminering og trakassering av en minoritet. Vold mot homofile er faktisk satt i system.

DEN FØRSTE mulige årsaken som slår meg, er at Fremskrittspartiet ikke reagerer. Dette partiet kan holde enhver voldsdebatt i live uke etter uke, så lenge ofrene er etniske, heterofile nordmenn, og utøverne av utenlandsk opprinnelse. I tillegg får pressen det svært så travelt med å følge opp alle utspillene som kommer i kjølvannet. Det er Fremskrittspartiet som setter dagsorden. Men når en homofil mann blir banket opp av de samme gjengene - hva da? For et parti som hverken liker homser eller innvandrere, holder kjeft. Men burde det ikke vært en sak for pressen å sette søkelyset på fremmedkulturelles vold mot homofile? Eller er norske journalister så politisk korrekte - eller så redde - at de ikke tør?

IKKE MISFORSTÅ MEG. Det siste jeg ønsker er å tilføre en utsatt gruppe mennesker - som de med fremmedkulturell bakgrunn - enda mer negativ omtale i norske aviser. Det er tross alt et lite mindretall som er voldelige og kriminelle. Det store flertall av alle mennesker - mørke eller lyse - tar avstand fra vold og diskriminering. Men det jeg ønsker å sette fokus på er at homofile menn blir utsatt for systematisk vold fra ungdomsgjenger uten at norsk presse fokuserer på det.Jeg ønsker ikke å sette små grupper av utsatte mennesker opp mot hverandre. Jeg ønsker derimot å bryte tausheten, fordi jeg tror på at enhver form for systematisk undertrykkelse skal løftes frem i lyset og bli gjenstand for fordømmelse i et så solid demokrati som det norske er.Justisdepartementet gir politiet klare signaler om at hatkriminalitet mot homofile og lesbiske skal registreres. Det er prisverdig at regjeringen tar ansvar. Det er resten av de demokratiske grunnpilarene i det norske samfunnet som må bidra til at diskriminering ikke skjer. Selv om mange regner seg for å være åpne, liberale og tolerante og ikke lenger ser det som noe nyhetspoeng å presisere at vedkommende man skriver om er homofil, så er det fortsatt vanskelig å stå frem som offentlig homofil, både i storsamfunnet og lokalt. 80-tallets kjempeoppslag om AIDS førte til en sterk stigmatisering av homofile som smittebærere og virusspredere. Det var sykdom og syk sex knyttet til det å være homofil. Ser vi lenger tilbake i historien, var homofili ikke bare sykt, men også kriminelt.I dag skal man være langt mer liberale og tolerante mot alle minoritetsgrupper, ja så liberale at man faktisk lukker øynene når én minoritetsgruppe vedvarende angriper en annen.

HOMOFILE fra småsteder og bygder forteller også om intoleranse, diskriminering og vold. Det er et skremmende faktum at en av fire homser og lesber forsøker å ta sitt eget liv før fylte 24 år. Hvis pressen tok sin informasjonsplikt på alvor, så holdt de fokus på de grupper i vårt samfunn som diskrimineres. Ikke tro at en rekke festlige homseprogrammer på TV endrer folks holdninger over natta. Ikke tro at vi har kommet over den tiden da homofile var en utsatt og uglesett minoritet. Det er vi fremdeles.

DEN SISTE tids voldshandlinger viser i klartekst at slike holdninger lever i beste velgående, og at holdningene kanskje er verst blant en del av våre nye landsmenn. Norske medier elsker å pynte seg med søte, morsomme homser på premierer og fester, men lukker øynene for vold mot de samme menneskene. Det er faktisk ikke slik at vi homser kan bankes opp og sparkes på, for så og reise oss opp - like blide og like fine i tøyet.