Usynlige lidelser

Over 2400 barn og unge under 18 år venter i dag på psykiatrisk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo KrFU

Tenk deg at barnet ditt brekker beinet i en fotballkamp. Du ber om legehjelp, men ingen tror deg. Du bruker uker, ja kanskje måneder og år, på å få satt en diagnose: brudd i ankelen. Deretter venter du på at barnet skal få behandling. Nye måneder går. Når dere endelig slipper til hos behandlerne, er beinet naturligvis grodd galt, og kanskje barnet må slite med skaden resten av livet - fordi dere ikke fikk hjelp med en gang.

Jeg er sikker på at manglende behandling av et eneste brutt barnebein hadde medført ramaskrik. Heldigvis. Det hadde vært vårt land uverdig, og det ville ikke bli nølt fra politisk hold med å love bedre tilstander. Det paradoksale er at dette er tilstanden i store deler av dagens barne- og ungdomspsykiatri. Tallene er klare:

Ventelistene for behandling er lange. Rådet for psykisk helse oppgir at over 2400 barn og unge under 18 år i dag venter på psykiatrisk behandling. Det er en helt uholdbar situasjon. Psykiske lidelser må prioriteres på lik linje med de fysiske. Tallene avslører at samfunnet tåler inderlig vel at barn lider psykisk. Straks barnet lider psykisk, og ikke fysisk, tåler vi i realiteten barns smerte. Regjeringen må innføre en garanti slik at alle barn og unge med psykiske lidelser får behandling. Bare slik kan helseminister Dagfinn Høybråten oppfylle sine egne erklæringer om å rette opp i forholdene innen barne- og ungdomspsykiatrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer