Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

«Blendahvit»-debatten:

«Usynlige» minoriteters forsvarer

Å gjøre mangfold om til et spørsmål om hudfarge usynliggjør noen av de minoritetene som har vært verst behandlet i Norge, som samer og jøder.

DEBATT: Etter utvidelsen av regjeringen ble offentliggjort i januar har debatten rast om regjeringens sammensetning og mangfold. Foto: Hans Arne Vedlog
DEBATT: Etter utvidelsen av regjeringen ble offentliggjort i januar har debatten rast om regjeringens sammensetning og mangfold. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muna Jibril og Sumaya Jirde Ali avlegger meg en visitt i «Mangfoldsfattigdommens forsvarere» i Dagbladet 15. februar.

Jeg er fast spaltist i Vårt Land, og tar ofte opp en av mine hjertesaker: Religiøse minoriteter.

I januar skrev jeg for eksempel et forsøk på å avdramatisere at muslimer kan ha spesielle matbehov.

I februarspalten skrev jeg kritisk om bruken av ordet «blendahvit» i samfunnsdebatten. Spalten fikk tittelen «Blendahvit løgn», noe som selvfølgelig impliserer at som med hvite løgner flest ligger det gode hensikter bak.

Som jeg skriver i teksten er det «tunge grunner til å sikre bedre representasjon av minoriteter i politikk, kultur og medier».

Det jeg kritiserer er en tendens til å redusere mangfold til et spørsmål om hudfarge, noe bruken av «blendahvitt» er et uttrykk for.

Et problem med denne språkbruken er at den tryller bort innvandrere som tross hvit hud kan ha store utfordringer.

Verst er dog at det å gjøre mangfold om til et spørsmål om hudfarge usynliggjør noen av de minoritetene som har vært verst behandlet i Norge, som samer og jøder (sistnevnte er kanskje den mest utsatte etniske minoriteten i dag).

Det er tydeligvis dette resonnementet som gjør at Jibril og Jirde Ali gir meg plass under tittelen «Mangfoldsfattigdommens forsvarere».

De to slår SSBs statistikk over «Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» i bordet, men et blikk på statistikken røper at mange av dem vil være temmelig lyse i huden.

En bedre illustrasjon av mitt poeng kan jeg knapt forestille meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!