Ut av klimapassivismen

Vi trenger små ideer og handlinger, små vaktmesterinngrep på lovverk og hverdag, små skift i hjerte og sinn, søkevaner og shopping.

ENDEN ER NÆR: Mer aktivisme blir avgjørende for at verden ikke skal forgå i menneskeskapte klimaendringer med påfølgende naturkatastrofer, mener Aleksander Melli. Bildet viser en oversvømmelse i en landsby i Punjab-provinsen i Pakistan. Foto: Asim Tanveer/Reuters.
ENDEN ER NÆR: Mer aktivisme blir avgjørende for at verden ikke skal forgå i menneskeskapte klimaendringer med påfølgende naturkatastrofer, mener Aleksander Melli. Bildet viser en oversvømmelse i en landsby i Punjab-provinsen i Pakistan. Foto: Asim Tanveer/Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||For fem år siden gikk det opp for meg at enden er nær. Jeg husker hvor jeg var da jeg først begynte å orientere meg, hvilke bøker og artikler jeg leste, og hvor mye rom tvilen fikk. Jeg husker også gleden over å oppdage sider ved verden som jeg ikke visste så mye om, og sorgen over det som allerede har endt. Jeg har aldri vært religiøs. Enden jeg snakker om, er enden på den klimatisk gunstige epoken mennesket har nytt godt av siden forrige istid.

Hvor nær den befinner seg, er jeg ikke kvalifisert til å gjette noe om. Jeg lener meg på forskningsinstitusjoner og enkeltpersoner som jobber hederlig og grundig med å kartlegge den etterprøvbare verden. Den oppsamlede kunnskapen om klimasystemenes tilstand er i dag så massiv, så gjennomsyret av sunn, vitenskapelig skepsis, at jeg ikke har problemer med å legge den til grunn for valg som berører hele livet mitt.

Her er credoet, tabloid formulert: Vi opplever store endringer i jordens energibalanse, og er på terskelen til enda større, kanskje selvforsterkende endringer. Studier av paleoklimaet viser hvordan brå temperaturøkninger kan oppstå ved plutselige økninger av CO2 og metan i atmosfæren. Menneskets aktiviteter de siste to hundre årene har gitt en slik plutselig økning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer