Ut av mørket

Svenske Lisa Nilsson var så opptatt av hva andre syntes om henne at hun ble knekt. Etter fem år som «en helt vanlig jente», gjør hun comeback.

Nilsson ble stjerne som 18-åring. Fartet rundt, ble gjenkjent overalt og sa ja til alt. Etter 700 000 solgte album var hun knekt - i en alder av 24 år. Etter en lang turné etter suksessen «Til Morelia» gikk hun til sengs, og der ble hun liggende lenge. Da skrellet hun bort løgnene, ble husmor på heltid og kom inn til kjernen av det som betyr noe.

Alt dette synger hun om på plata «Viva», en ikke helt tilfeldig valgt spansk tittel på det som er hennes første album på fem år.

- Jeg skulle kanskje ha sagt mer om dette på plata, men det ble det ikke til, sier en åpenhjertig Lisa Nilsson om sin nye plate.

Glemte selve livet

- Jeg har endelig lært meg å være fornøyd uavhengig av hva andre måtte mene. Hvordan er det med janteloven i Norge, forresten? Et like stort helvete som i Sverige? Det er trist, sier Lisa Nilsson, som var slave av loven i flere år. De skyhøye kravene på alle kanter - og hennes egne - ga henne ingen lykkefølelse. Til slutt følte hun at hun hadde gått glipp av selve livet.

- Alt jeg hadde opplevd var turnéangst, premierefester med kjendiser og makeup. Jeg hadde ikke noen referanser om det virkelige livet. Jeg hadde ikke noe å fortelle, sier Nilsson om den tøffe tida.

- Velpolert silke

- Hvilke råd har du til unge som i dag satser på en artistkarriere?

- Kjenn etter hva som er rett. Er det viktigere å besøke mamma enn å spille en konsert, så besøk mamma. Våg å tro på deg sjøl!

- Knekken har gjort deg fordømt ærlig?

- Ja, kanskje det, men livet er for kort til ikke å være det.

- Hva synes du selv om albumet ditt?

- Det er et velpolert album som er svalt innpakket i silke. Mange synes sikkert det høres negativt ut, men det er det ikke. Det er ærlig, sant - og vakkert, sier Nilsson.

- Det er bare et faktum.

<B>ANGSTFRI:</B> Lisa Nilsson synger om krisen som gjorde at hun trakk seg fra rampelyset som 24-åring.