Ut av skuffen

Til daglig er han forfatternes redaktør. Da han ble forfatter selv, oppdaget romandebutant Mattis Øybø hvor ensomt de hadde det.

 • Les anmeldelsen av «Alle ting skinner»

  En romandebutant er ikke bare en romandebutant. Hvis du i tillegg er redaktør for eksempel i Tiden forlag, jobber deg gjennom 500-600 manus og er ansvarlig for rundt 15 skjønnlitterære utgivelser i løpet av en sesong - ja, da er det mange refuserte og misfornøyde kolleger som venter spent ved knivsliperiet på boka di. Ikke rart at Mattis Øybø har brukt fire år på «Alle ting skinner».

  For skuffen


  - Jeg har vel alltid forfattet for skrivebordsskuffen. Jeg skrev lenge dårlige dikt på rim og etter hvert dårlige dikt uten rim. Da ideen til denne romanen dukket opp, visste jeg ikke om jeg kunne komme i havn. Men jeg følte at det var noe der som jeg ikke hadde sett i norsk litteratur før. Etter hvert som jeg skrev, fikk den sitt eget liv, sier Øybø.

  Totalt aleine


  Han oppdaget forfatterens berømte ensomhet under arbeidet.

  - Dette er jo noe jeg har hørt av forfattere lenge. Men jeg ble veldig overrasket over hvor totalt aleine jeg var. Det er virkelig ingen å støtte seg til. Det er deg og teksten.

  - Det ga også en stor glede. En stor kontrast til jobben der jeg som hovedpersonen Otto Horn «bombarderes av 100000 ord». Vårt samfunn byr på færre og færre anledninger til å være helt alene.

NYE ORD: Mattis Øybø debuterer som forfatter med «Alle ting skinner». Handlingen er lagt til nær framtid, vinteren 2003- 2004 i Oslo. - Enhver forfatter håper vel at boka ens skal bli en profeti, sier Mattis Øybø.