Ut i naturen

«Antichrist» føles merkelig befriende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Dagbladets reporter besvimte i Cannes. Les hans rapport her.

 

FILM: Vi har lest om groteskerier og skandale. Om sex, blod, gørr og vold. Om avklipping av klitoriser og istykkerslåtte peniser som ejakulerer blod. Om journalister som har besvimt og kritikere som har slaktet og skamrost om hverandre.

For en tid tilbake befant regissør von Trier seg i en dyp depresjon. Den svært åpenhjertige dansken har fortalt om psykiske problemer før, men ifølge ham selv var tidligere depresjoner ingen ting sammenliknet med mørket som rammet ham nå. I lang tid var han ikke i stand til å gjøre annet enn å ligge og stirre tomt ut i lufta. Som en form for terapi begynte han å skrive manuset til «Antichrist».

Ut fra filmen å dømme kan regissøren styre sin begeistring for hjernekrympere. Ikke særlig overraskende er filmens skurk en psykolog. En slik iskald fisk som tror at alle problemer kan løses bare man snakker om det.

Eller er det psykologen som er filmens helt? Det er tross alt hans kone som borer hull gjennom leggen hans og fester en slipestein i det. Som knuser hans understell med en vedkubbe. Men kan hun noe for det? Hun er som kvinne et naturvesen uten kontroll over egne handlinger. Her er vi ved filmens kjerne og ved det som har fått mange til å se rødt og gå i svart. Noe som er lett å forstå, også som mann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer