Ut i verden

HAUGESUND (Dagbladet): Nils Gaups nye film «Misery Harbour» blir forsøkt solgt til kinoer verden over. - Det er bare en fordel at den er norsk. Internasjonal filmbransje ser til Skandinavia nå, sier Claire Taylor, filmens salgsagent.

Det er særlig suksessen til de danske Dogme-filmene og svenske «Fucking Åmål» som har fått kinofolk i andre land til å se nordover etter nye produkter.

- Men vi merker også en stor interesse for «Misery Harbour» bare fordi den er laget av Nils Gaup. De som virkelig er interesserte i film, glemmer aldri «Veiviseren», sier Claire Taylor.

Erfaren selger

Taylor representerer britiske G2 Films, som tidligere har solgt blant andre Cannes-vinnerne «The Piano» og «Hemmeligheter og løgner» på det internasjonale markedet.

«Misery Harbour» er allerede garantert kinovisninger i Canada, Danmark, Sverige og Sveits.

Men den store salgsinnsatsen vil først bli satt inn under filmfestivalen i Montreal i neste uke, der filmen skal delta i hovedkonkurransen.

Universell

- Hva er det som gjør den salgbar?

- Den har en universelt tema; en ung mann flykter fra en lite og trangt samfunn for å forfølge en drøm. Det er i tillegg en kjærlighetshistorie alle kan kjenne seg igjen i, sier Taylor.

Manusforfatter Kenny Sanders er opptatt av at man ikke kjenne til Aksel Sandemose - filmen er bygd på hans liv og forfatterskap - for å få utbytte av filmen.

- Vi har hele tida vært opptatt av å fortelle en historie som står på egne bein.

UTLANDET: Regissør Nils Gaup med skuespillerne Anneke von der Lippe og Nikolaj Coster Waldau.