MANGE STØTTET: Italias statsminister Matteo Renzi og landslagstrener Cesare Prandelli delte mandag en banan, til støtte for Dani Alves. Foto: Robert Monaldo / NTB Scanpix
MANGE STØTTET: Italias statsminister Matteo Renzi og landslagstrener Cesare Prandelli delte mandag en banan, til støtte for Dani Alves. Foto: Robert Monaldo / NTB ScanpixVis mer

Ut med banankasterne!

Vi skylder både spillerne og barna som ser fotball å ta et oppgjør med rasismen. Det er på tide å gi rasismen rødt kort.

Debattinnlegg

27.4.2014. Barcelona spiller mot Villareal. Brasilianske Alves gjør seg klar ved cornerflagget. Fra tribunen blir det kasta en banan. Alves plukker opp bananen, skreller den og spiser den før han tar corneren. Denne überkule reaksjonen får unison hyllest. Men dette er et problem som ikke lenger kan overses. Banankastinga mot Alves føyer seg inn i en rekke av stygge episoder fra utallige tribuner.

9.7.2013. To G13-lag spiller kvartfinale i Storsjöcupen. Kolstad har mange spillere med minoritetsbakgrunn. Rasistiske rop hagler fra tilskuere gjennom hele kampen. To av Kolstads unggutter nekter å spille andre omgang. VG skriver at guttene forlater cupen i tårer.

3.1.2013. AC Milan spiller treningskamp mot Pro Patria. Milanspillerne Boateng, Emanuelson, Niang og Muntari blir utsatt for gjentatte rasistiske rop fra tribunen. Etter 26 minutter får Boateng nok. Han tar opp ballen, sparker den mot tribunen, river av seg trøya og går av bana. De andre spillerne følger etter, og kampen avbrytes. Boateng sier seinere at tribunerasisme er en smittsom sjukdom som må bekjempes aktivt. Resten av sesongen følges spillere som Balotelli av rasistisk hets i kamp etter kamp. Mot Roma blir kampen midlertidig stoppa fordi fansen etter gjentatte advarsler fortsetter med rasistiske rop. Til slutt blir Roma-legenden Totti sendt bort for å få fansen til å stoppe.

Året etter forlater Boateng Milan, og direktøren i hans nye klubb sier en av grunnene er at han vil vekk fra rasismen i Italia.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

16.10.2012. England møter Serbia i kvaliken til U21-EM. Serbias supportere lager apelyder mot Danny Rose. I det kampen er over, er han så sint og frustrert at han sparker ballen mot supporterne. Han får rødt kort.

Jeg kunne fortsatt. Historiene er utallige. Fotballen har et rasismeproblem. Spillere på alle nivåer hetses for sin hudfarge. Men hetsen rammer ikke bare spillerne. Den rammer hele samfunnet. Tribunerasisme kan påvirke millioner av barn som vokser opp med fotball.

Om disse barna møter en idrett som tar rasisme på alvor eller en idrett som lukker øya har enorm betydning. Jeg tror Boateng har rett i at rasisme er som en farlig og smittsom sjukdom.

Det er på tide FIFA tar rasisme på alvor. De har ansvar for å skåne både spillere og fans for denne gifta. Det er flott at spillere selv tar et oppgjør med rasistene. Men vi kan ikke pålegge dem alt ansvar. Vi kan ikke kreve at de som hetses skal føre kampen alene. Straffene for fotballrasisme må bli strengere. Om FIFA ønsker en rasismefri fotball, må det kraftigere lut til enn symbolske bøter og banner mot rasisme. FIFA har åpna for poengtrekk, utestenging fra turneringer og at personer kan utestenges fra kamper. Det er bra, men det gjenstår å se hvor mye disse sanksjonene faktisk blir brukt.

Også vi supportere må ta ansvar. Det er vår sport som forpestes av apelyder og banankasting. Våre spillere som rammes. Uansett om jeg er på Briskeby og ser HamKam eller på pub og ser Serie A har jeg ansvar for å si fra om jeg hører rasisme.

Vi skylder både spillerne og barna som ser fotball å ta et oppgjør med rasismen. Spillerne fortjener å få spille uten å utsettes for hets. Og barna fortjener å vokse opp med tribuner uten rasisme. Det er på tide å gi rasismen rødt kort.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.