LEDER

Ut med fedrekvote

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Likestillingsminister Solveig Horne er i ferd med å avvikle et av de viktigste tiltakene i norsk likestillingspolitikk. Fra første juli ble fedrekvoten redusert med fire uker, og nå vil regjeringen gå enda et skritt tilbake. Får Horne det som hun vil, skal foreldrene heretter selv fordele hele den rause permisjonen. Det skjer vel vitende om de negative konsekvensene. All erfaring tilsier at det i praksis betyr at far tar kortere eller ingen permisjon. Valgfrihet er viktigere for denne regjeringen enn likestilling.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har kjempet iherdig for å gå motsatt vei. NHO ønsker en tredeling i tråd med likelønnskommisjonen som konkluderte at en likere fordeling av foreldrepermisjonen er helt avgjørende for et mer likestilt arbeidsliv. Nå som fedrekvoten avvikles, mener Skogen Lund at foreldrepermisjonen derfor må kuttes tilsvarende. Det er rett og rimelig. Når velferdsgoder mister sin berettigelse, bør de fjernes. Når de attpåtil virker mot sin hensikt, må regjeringen ta konsekvensen av egen politikk og kutte i godene.

Begrunnelsen for å utvide en allerede sjenerøs ordning har ene og alene vært at ukene var myntet på far. Det var et tiltak for å påskynde likestilling hjemme og i arbeidslivet. Det var aldri ment at de ekstra ukene skulle gå til mor. Tvert om har det lenge vært påpekt at mødres lange permisjoner bidrar til et kjønnssegregert og ulikestilt arbeidsliv. Fedrene måtte på hjemmebanen, har det vært enighet om til nå. Horne vil i stedet ta fra fedrene og gi enda mer til mødrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer