Ut med ironi

Tom McRae (26) har fått europeisk presse og musikkinteresserte til å gå av hengslene. - Den ironiske omgangsformen er passé. Folk søker oppriktighet, også i musikken, sier den unge briten til Dagbladet.

Han har ingen god forklaring på hvorfor han blir hyllet av skandinaver, briter og en samlet musikkpresse på kontinentet. Tom McRae, som blir 27 år 19. mars, har fått terningkast seks både i Dagbladet og VG for sitt selvtitulerte debutalbum.

Akustisk bølge

The new acoustic movement er navnet på en ny bølge som tar livet og musikken på alvor. Britiske journalister har allerede gitt «bevegelsen» et motto: «Quiet is the new loud» - etter den kritikerroste utgivelsen med den norske duoen Kings of Convenience.

Tom McRae

  • Født 19. mars 1974 i Suffolk i England. Flyttet til London som 18-åring.
  • Har spilt gitar og sunget i flere band uten suksess.
  • Begynte som soloartist og låtskriver i 1999.
  • Debutalbumet «Tom McRae» ble utgitt i England i fjor sommer og i Norge i forrige uke.
  • Han blir sammenliknet med Nick Drake og Jeff Buckley - to markante akustisk-melankolske, døde mestere.

- Jeg kjenner ikke til noen akustisk bevegelse. En bølge oppstår og forsvinner etter seks måneder. Akustisk musikk og singer/songwriter-sjangeren har alltid eksistert.

- Jeg her ikke tenkt å bli en døgnflue, sier McRae på telefon fra sin lille hybel i London.

Tom McRaes musikk har en intens nerve; den er mørk melankolsk, klaustrofobisk, desperat, trist og uendelig vakker.

Oppriktighet

- Jeg er inspirert av Nick Drake, Paul Simon, Bruce Springsteen og Radiohead - verdens beste band. Jeg elsker Drakes melankoli, men vi er forskjellige: Han var personlig på en 70-talls måte, mens jeg er preget av min samtid - som er mer kompleks.

Tom McRae tror vi kan takke David Gray, som åpnet øynene på bransjen og fikk fokus på den mer akustiske popen, med suksessen fra sin siste cd «White Ladder».

Det hippe 90-tallet har stått i ironiens tegn.

- Ironien forsvinner. Folk vil ha ærlighet, alvor og oppriktighet. Det er det som holder i lengden. Tekstene mine bærer preg av det. Det er nok en forklaring på at jeg og mange andre unge artister har fått stor oppmerksomhet.

Tom McRae spiller på 26.4. John Dee i Oslo og dagen etter på Garage i Bergen.

Andre lavmælte poeter

ÆRLIG:</B> Tom McRae.