DEBATT

SAS-kampanjen og «norske verdier»

Ut med nordmannen

Nordmenn har vidt forskjellige verdier. Noen steder er folk kristne, andre steder er fullstendig gudsforlatt. Og alle vet at nordlendingene ikke er som oss andre.

HVEM ER NORDMANNEN?: Jeg synes synd på de utlendinger som kommer hit og har lyst til å bli nordmenn, skrier kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
HVEM ER NORDMANNEN?: Jeg synes synd på de utlendinger som kommer hit og har lyst til å bli nordmenn, skrier kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norske verdier og hva det vil si å være norsk, er et tema som til stadighet dukker opp i debatter, men som man sliter med å definere. Seinest har SAS skapt rabalder ved å si at vi ikke har noen egen kultur her oppe. Og det har de rett i, hvis man bare ser på det skandinaviske eller norske nivået. Dette betyr ikke at det ikke finnes verdier og kultur som har oppstått i Norge.

Når jeg tenker på hva slags verdier det er jeg har vokst opp med, tenker jeg på en hendelse like over elva fra der jeg vokste opp. Der ble det oppdaget en bauta når de la Namsosbanen.

Et symbol altså, som knyttet de som bodde der til fordums storhet – en direkte kobling mellom de og vikingene som bodde langs Namsen for tusen år siden. Hva gjorde de så med denne bautaen, beviset på at de var urnorske? De kastet den rett i elva og brukte den til å fortøye båter. Nå er det ingen som vet hvor den er lenger.

Jeg tenker også på gravhaugene fra vikingtida som lå et stykke fra gården der jeg vokste opp. Hva sier Vitenskapsmuseet ved NTNU om dem? «Fjernet i forbindelse med jordarbeid på åkeren. De siste rester av gravfelt fjernet i 1962 ved utplanering av terrassen med bulldoser». Igjen måtte det symbolske vike for det praktiske og det matnyttige – denne gangen med bulldoser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer