17. mai og bunad

Ut mot bunadsmonopolet: - Jeg så at vadmelrullene lå i hylla. Det hadde bare vært å ta dem ned

- Jeg fikk ikke kjøpe stoff, og jeg fikk ikke kjøpe mønster, sier Solveig Aareskjold.

HJEMMESYDD: Mor Solveig Aareskjold og sønnen i den hjemmesydde Rogalands-bunaden. Solveig Aareskjold ville gjerne sy bunaden helt fra bunnen av, men det skulle vise seg å bli helt umulig - for husflidbutikkene holder nemlig bunadsmønstrene sine hemmelige. Foto: Privat / Solveig Aareskjold
HJEMMESYDD: Mor Solveig Aareskjold og sønnen i den hjemmesydde Rogalands-bunaden. Solveig Aareskjold ville gjerne sy bunaden helt fra bunnen av, men det skulle vise seg å bli helt umulig - for husflidbutikkene holder nemlig bunadsmønstrene sine hemmelige. Foto: Privat / Solveig Aareskjold Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hun ville kjøpe noen meter med vadmel, så hun kunne sy herrebunad til sønnen sin. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt.

- Jeg hadde veldig lyst til å sy bunaden fra bunn av. Jeg fikk ikke kjøpe stoff, og jeg fikk ikke kjøpe mønster, sier Solveig Aareskjold.

I lørdagens Dagbladet har hun skrevet kronikken «Husfliden har teke monopol på folkekulturen», der hun problematiserer Husflidens bunadsmonopol.

«Ved å halda tilbake det originale snittmønsteret som om det var ein privat forretningsløyndom, har dei teke monopol på folkekulturen, til stor skade for den nasjonale husfliden som dei påstår at dei representerer», skriver hun.

Hun fikk problemer med dette monopolet da hun skulle sy Rogalandsbunaden i gave til sin sønn før 17. mai i fjor.

- Jeg oppsøkte Husfliden fordi han ville ha et solid stoff, som vadmel. Det er det bare de som fører, forklarer hun.

- Vadmelrullene lå på hylla

Aareskjold besøkte både sin lokale Husfliden-butikk i Stavanger og Heimen Husfliden i Oslo. Hos begge fikk hun beskjed om at det ikke var mulig å kjøpe vadmel som metervare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer