Mediestøttemeldingen ble presentert i dag:

Ut mot kulturministeren: - En billig unnskyldning

Senterpartiets talsperson kritiserer Trine Skei Grande for ikke å høre på Mediemangfoldutvalget.

MEDIEMELDINGEN: Kulturminister Trine Skei Grande presenterte mediestøttemeldingen i Drammen fredag. Foto: NTB scanpix
MEDIEMELDINGEN: Kulturminister Trine Skei Grande presenterte mediestøttemeldingen i Drammen fredag. Foto: NTB scanpixVis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Fredag la regjeringen fram sin nye mediemelding i Drammen. Her presenterte hun de nye planene for hvordan NRK skal finansieres i framtida, samt endringer i pressestøtten.

- Vi gjør det vi har varslet, nemlig å samle mediestøttene inn under ett kapittel i statsbudsjettet, sa Grande fra talerstolen. Samtidig varsler hun at regjeringen legger opp til økt støtte for lokale medier.

Men da mediestøttemeldingen var offentligjort, ble det raskt klart at regjeringen har forkastet et av forslagene som Mediemangfoldutvalget på forhånd hadde lagt fram, nemlig fritak for arbeidsgiveravgift.

Det reagerer Senterpartiets talsperson Åse Sem-Jacobsen sterkt på.

- Billig unnskyldning

Mediemangfoldutvalget mente at et slik fritak for en fire års lang periode var et nødvendig omstillingstiltak som ville bidra til å utvikle og styrke norsk presse.

Sem-Jacobsen er kritisk til at regjeringen ikke har hørt på anbefalingen til Mediemangfoldutvalget om et fritak for arbeidsgiveravgift for en kortere periode.

- Her sier Trine Skei Grande nei til fritak for arbeidsgiveravgift, og argumenterer for at det kun vil styrke de store avishusene med mange ansatte som bare ikke driver med nyhets- og aktualitetsjournalistikk, sier hun i en uttalelse sendt til Dagbladet.

Sem-Jacobsen kaller Grandes forklaring en «billig unnskyldning»:

- Meldingen kunne enkelt vurdert modeller der for eksempel fritaket kun gjaldt for journalister, og det ville jo vært et strålende insentiv til å styrke den gode journalistikken.

Hun mener et arbeidsgiverfritak ville vært det foreløpig absolutt beste botemidlet mot både både alternative medier, fake news og annonsesvikt.

- Ville kostet millioner

Trine Skei Grande møtte Dagbladet fredag i forbindelse med lanseringen av mediemeldingen. Etter å ha fått presentert kritikken fra Åslaug Sem-Jacobsen, mener hun at Senterpartiets talsperson burde ta seg tid til å lese i rapporten.

- Hvis vi hadde innført fritak for arbeidsgiveravgift, så hadde det for det første vært veldig vanskelig å avgrense hvilke type arbeidsgivere man skal frita, og hvilke man ikke skal frita. Det ville ha kostet mellom 500-600 millioner årlig, hevder Grande.

Mesteparten av de pengene har ifølge Grande nå gått til avisene i stedet.

- Dette er ei melding for lokalavisene, og det bør Åslaug Sem-Jacobsen ta inn over seg. Alle distriktskommunene har ikke arbeidsgiveravgift, så dette har betydd null for de små avisene, men hadde fort betydd 70-80 millioner kroner for Aftenposten og VG, mener Grande.

Kulturministeren mener derfor at et fritak for arbeidsgiveravgiften hadde blitt en svær støtteordning til de store kommersielle mediene i de største byene, framfor en støtteordning for lokalavisene.

- Vi ønsker å løfte lokalavisene. De hadde ikke fått ei krone med dette forslaget, for de har ikke arbeidsgiveravgift. Jeg skjønner at hun er på lag med de kommersielle avisene, men hun er ikke på lag med distriktene.