«DU BLIR EN FIGUR»: Den danske konvertitten Aya Amal stilte før helga opp hos programleder Martin Krasnik på nyhetsprogrammet «Deadline», som gikk hardt ut mot kvinnens nikabbruk. Skjermdump: Danmarks Radio.
«DU BLIR EN FIGUR»: Den danske konvertitten Aya Amal stilte før helga opp hos programleder Martin Krasnik på nyhetsprogrammet «Deadline», som gikk hardt ut mot kvinnens nikabbruk. Skjermdump: Danmarks Radio.Vis mer

Ut mot nikabbruker i debatt: - Det er ekstremt distraherende

Forbud hos dansk utdanningsinstitusjon.

(Dagbladet): Flere land har varslet eller innført forskjellige varianter av nikabforbud i det offentlige rom det siste året, blant annet i Egypt, Latvia og den italienske regionen Lombardia.

I Danmark er det nettopp blitt forbudt å bruke nikab på voksenutdanningsinstitusjonen VUC.

Den danske konvertitten Aya Amal stilte før helga opp hos programleder Martin Krasnik på nyhetsprogrammet «Deadline». Her argumenterte hun mot forbudet, ifølge Danmarks Radio.

- Det er ikke bare et spørsmål om at det ligger en frihet i å gå kledd som dette. Det handler også om friheten til å kledd som dette dersom jeg selv vil det. Og så handler det også om hva min gud har fortalt meg, sier Amal på programmet.

- Ler jeg nå? I debatten går programleder Krasnik hardt ut mot kvinnens nikabbruk.

- Det er ekstremt distraherende. Det er som da vi lekte som barn. Ler jeg nå? Smiler jeg nå? Eller ser jeg ut som jeg er lei av det hele?, spør Krasnik mens han holder hendene foran ansiktet.

Amal mener det hele er en vanesak.

- Du kan jo se øynene mine. De endrer seg. 

Krasnik blir ikke overbevist.

- Men jeg kan ikke se deg som menneske. Du blir en figur.

Amal lar seg imidlertid ikke rokke.

- Det er jo ikke fordi jeg ikke har et ansikt. Jeg holder det bare for meg selv

Hindrer ikke hjernen Krasnik er kjent for å polemisere med de han intervjuer, og det ble blant annet rabalder da den norske legen Mats Gilbert var gjest i programmet hans i 2014.

Utdannelsessjef ved VUC København, Anne Jelsøe, sier til Danmarks Radio at nikab i klasserommet hindrer «den frie meningsutvekslingen». Kvinner som vil bruke nikab der må nå motta undervisning via internett.

- Jeg skjønner ikke hvorfor et stykke stoff skal hindre undervisningen. Det hindrer jo ikke hjernen deres i å fungere, sier Amal.

Konvertitten forklarer at hun har valgt å bruke nikab slik at hun skal slippe å tenke på hva andre tenker om henne.

- Sannsynligheten for at noen kommer og byr meg på ei øl er nesten lik null. Og jeg trenger ikke tenke på om jeg går moteriktig kledd, er tynn nok eller har de riktige formene. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram